Hoppa till huvudinnehållet

Mobbade barns uppgifter skickades till Tiktok

Publicerad:
Friends överföringar till Tiktok ska ha pågått sedan förra sommaren.
Friends överföringar till Tiktok ska ha pågått sedan förra sommaren. Foto: Annika Byrde

Barn som har sökt rådgivning om mobbning på Friends sajt har fått sina mejladresser och telefonnummer läckta till Tiktok, visar en granskning av Sveriges Radio Ekot.

Uppgifterna har skickats till sociala mediejätten när besökare har fyllt i ett frågeformulär på webbplatsen, visar radions granskning.

Överföringarna har skett genom Tiktoks spårningsverktyg, en så kallad pixel, som Friends använder för att nå besökare på plattformen.

Efter granskningen har Friends stängt av spårningsverktyget och anmält sig själva till Integritetsskyddsnämnden.

I anmälan framgår att överföringarna har pågått sedan förra sommaren och att över 3 700 personers uppgifter har skickats till Tiktok. Bland dem var elva barn, flera av dem under 13 år.

– Vad som har hänt är ju helt enkelt att vi gjort fel och det får vi ju stå för och verkligen be om ursäkt för och se till att vi har rutiner för det här i all framtid, säger Lovisa Lönnebo, kommunikationschef på Friends, till radion.

Artikeltaggar

FriendsGranskningarMobbningSamhälleSveriges RadioTikTok

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.