Hoppa till huvudinnehållet

Ola Karlsson (M) tycker Sverigedemokraternas tjafs missar målet

Publicerad:
Ida Edström (S) sa att hon gärna hade applåderat om hon hade fått när Ola Karlsson (M) talat färdigt. Foto: Kajsa Juslin

Det blev kö till talarstolen när förslaget om en fullmäktigeberedning kring civilt försvar och beredskap avhandlades. Sju av åtta partier i Karlskoga var eniga på kommunfullmäktige under tisdagen.

Förslaget var om de lokala partiernas partiföreträdare ska ingå i en beredning som ska förebygga och förbättra arbetet under en kris. Debatten blev het och stundtals dräpande när Sverigedemokraterna satte sig på tvären och yrkade avslag.

– Varför kan inte kommunstyrelsen hantera den här frågan? Den tilltänkta beredningen blir en rundgång. Först ska frågor upp i beredning sedan till kommunstyrelsen och sedan till fullmäktige vilket ökar på administrationen, menade Patrik Nyström (SD).

Han ifrågasatte också varför det skulle vara partiföreträdarna som satt med i beredningen och inte de som är bäst lämpade. Nyström fick medhåll av partikollegan Jonas Nyman som ifrågasatte syftet med hela ärendet och varför inte krisledningsnämnden kan hantera frågan.

Signalvärde

Tony Ring (M), som är ordförande för nämnden, svarade att det bara är möjligt vid extraordinära händelser. Han menade att det finns ett stort signalvärde att ha en beredning som rustar kommun och politiker med expertis i sådana frågor.

– Klart som tusan att det har ett bra signalvärde, svarade Patrik Nyström.

Ola Karlsson (M) gick upp i talarstolen och menade att man missar målet med den här typen av tjafs.

– Jag är stolt över att bo i Karlskoga men vi måste inse att vi är ett prioriterat mål i händelse av krig och terrorattacker. Ryssland har ett mycket stort intresse av vad som händer här. Det viktigaste är att vi kommer igång.

Ingen i församlingen vet om en beredning är rätt väg att gå för kommunen men resterande partierna är eniga om att pröva, till och med Miljöpartiet som först yrkade avslag när förslaget kom upp i kommunstyrelsen. Förslaget röstades igenom men en extra att-sats som innebär att beredningen sitter på ett år.

Tre ledamöter reserverade sig mot beslutet.

Ring (M) står fast vid ketchupeffekt – trots kritik

Artikeltaggar

Ida EdströmKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMiljöpartietModeraternaOla KarlssonPatrik NyströmPolitikRysslandSverigedemokraternaTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.