Hoppa till huvudinnehållet

Ring (M) står fast vid ketchupeffekt – trots kritik

Publicerad:
"Vi kommer att mäkta med”, säger Tony Ring (M) kommunstyrelsens ordförande. Foto: Kajsa Juslin

Otippat och spexigt drog Tony Ring (M) fram en ketchupflaska i talarstolen under tisdagens kommunfullmäktige. Han tror fortsatt på en ketchupeffekt som kommer att göra verklighet av visionen att nå 32 000 till 2025.

– Jag hade gärna haft en klassisk glasflaska, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det hördes skratt lite här och var i församlingen när Tony Ring svarade på den interpellation socialdemokraternas Mika Takamäki ställt. Takamäki, som inte verkar ha tagit illa vid sig över Rings tilltag, ville att Tony Ring skulle svara på när den förväntade ketchupeffekten ska uppstå, om kommunen är rustad för en så stor befolkningsökning och hur många invånare Karlskoga förväntas öka med under 2023.

– Vi kommer att mäkta med. Vi har möjlighet och vi kan expandera. Vi tror på att det kommer komma på slutet, säger Tony Ring.

Det var fler som ville ha svar av Tony Ring huruvida det är en realistisk målbild när kommunens flyttnetto senast visade krympande befolkning.

– Jag tycker om ett annat märke, säger Jonas Sandström (S) om Rings Heinzflaska och fortsätter:

– Jag delar kommunordförandens grundtes. Vi behöver växa så att fler betalar skatt och för vår välfärd. Trenden att vi blir färre måste brytas.

Vi skulle behöva ett Rosendal om året och når vi inte det i år behöver vi bygga två nästa år
Jonas Sandström (S)

Sandström är kritisk till Tony Ring inte kan svara mer specifikt om när målet förväntas nås. Ring har sagt till första november 2025 då mätningen görs är när man säkerhet kommer kunna veta. Sandström menar att det inte duger, han menar att det måste gå att ha delmål i visionen för att veta att man är på rätt väg.

– I år skulle vi behöva öka med 200 nya hushåll som alla har ett barn i snitt. Jag har googlat. Vi skulle behöva fem nya höghus som dem de ska bygga på Katrinedalstomten per år. Fyra Aggerudsvikar skulle vara färdiga i år för att följa med i en linjär utvecklingskurva, säger Jonas Sandström och tillägger:

”Jag tror att vi kan växa men vi måste ha realistiska mål”, säger Jonas Sandström (S).
”Jag tror att vi kan växa men vi måste ha realistiska mål”, säger Jonas Sandström (S). Foto: Kajsa Juslin

– Vi skulle behöva ett Rosendal om året och når vi inte det i år behöver vi bygga två nästa år. Lyckas vi inte med fem höghus i år måste vi bygga tio nästa. Jag tror att vi kan växa men vi måste ha realistiska mål.

2000 nya bostäder

Patrik Nyström (SD) hävdade att det här var en av de märkligaste interpellationer han läst och ställde frågan om Mika Takamäki försökte göra sig lustig.

– Jag tycker att förslaget är bra i grunden. Skulle vi misslyckas har vi kommit en bit på vägen, menar Nyström.

Tony Ring menar att det finns en positiv framåtrörelse och att den sker i takt med när bostadsprojekt blir klara.

– Många bostadsprojekt stoppas i Sverige men inte här. Vi planerar för 50 projekt på 19 olika platser. Det är 2000 bostadsenheter, säger han.

Med vad priserna är för vad en villa kostar i Örebro får man enligt Ring mer i Karlskoga.

– Den utveckling vi ser spelar oss i händerna. Världens möjlighet att ta till vara på det här.

Alla delade inte hans entusiasm och Miljöpartiet och Vänsterpartiet ifrågasatte vad som kommer att hända med välfärden i kommunen.

Ola Karlsson (M) tycker Sverigedemokraternas tjafs missar måletMålet på 32 000 invånare i fara – Tony Ring tror på ketchupeffekt

Artikeltaggar

Jonas SandströmKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMiljöpartietModeraternaÖrebroRosendalSamhälleSverigedemokraternaTony RingVälfärdVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.