Hoppa till huvudinnehållet

Skört eldupphör inlett i Sudan

Publicerad:
Bostadshus skadade i striderna i Sudans huvudstad Khartum. Bilden är från i torsdags.
Bostadshus skadade i striderna i Sudans huvudstad Khartum. Bilden är från i torsdags. Foto: Marwan Ali/AP/TT

Ett tre dygn långt eldupphör har utlysts mellan de stridande parterna i Sudan från och med midnatt natten mot tisdagen. Tidigare försök har misslyckats.

Eldupphöret bekräftas av Sudans reguljära militär (SAF), som uppger att det förhandlats fram under medling av USA och Saudiarabien, rapporterar Reuters.

Även de paramilitära styrkorna RSF bekräftar eldupphöret och skriver på Twitter att det genomförs för att "öppna humanitära korridorer, underlätta för medborgare och invånare att uppfylla sina behov, nå sjukhus och säkra områden samt evakuera diplomatiska beskickningar".

Tidigare försök till eldupphör i den våldsamma konflikten som pågått sedan mitten av april har brutits.

Enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken, som tillkännagav överenskommelsen på tisdagskvällen, enades parterna efter två dagar av intensiva förhandlingar.

Blinken uppgav samtidigt att USA tillsammans med partner försöker sätta ihop en kommitté som ska försöka förhandla fram en permanent vapenvila i Sudan.

Över 420 människor har dödats och fler än 3 700 har skadats, enligt FN.

Bakgrund: Två generaler strider om makten

Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Bägge generaler gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott, när de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där befolkningen tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Artikeltaggar

BeredskapFNFörsvarKonflikterMedlingMilitärOmar al-BashirRapid Support ForcesSaudiarabienSudanTwitterUSA

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.