Hoppa till huvudinnehållet

Titandioxid hittat i flera tandkrämer för barn

Publicerad:
Tandkräm räknas till kosmetiska produkter där titandioxid fortfarande är tillåtet. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Färgämnet har förbjudits i livsmedel – men ämnet finns kvar i var femte barntandkräm.

En granskning av Råd & Rön visar att titandioxid finns i flera barntandkrämer, som Bamsetandkräm och i Apotekets barntandkräm.

Tandkräm räknas till kosmetiska produkter där titandioxid fortfarande är tillåtet. I mat och godis är ämnet däremot förbjudet, eftersom den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, inte har kunnat utesluta att titandioxid är cancerogent eller påverkar dna.

– Jag kan tycka att det är onödigt att ha titandioxid i barnprodukter, om ämnet inte har en vital funktion. Men eftersom det går att göra tandkräm utan, har jag svårt att tro att det är helt nödvändigt, säger Magnus Svartengren, professor och överläkare i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, till Råd & Rön.

Artikeltaggar

GodisGranskningarLivsmedelMagnus SvartengrenMatMiljöUppsala universitet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.