Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskt bryggeri lanserar ny spritdryck – med enbär, lingon och granskott

Publicerad:
Reporter Joakim Magnusson
Joakim Magnusson
joakim.magnusson@nkp.se
Hans Skan på Wermlands brygghus hade under fredagen äran att presentera bryggeriets första spritdryck.
Hans Skan på Wermlands brygghus hade under fredagen äran att presentera bryggeriets första spritdryck. Foto: Privat

Efter en lång rad ölsorter och en och annan must är det nu dags för Wermlands brygghus att testa delvis ny och okänd mark.

– Det är lite roligt att bredda sig. Det finns så otroligt många ölsorter ute på marknaden, säger bryggaren Hans Skan.

Under fredagen var det smygpremiär för Wermlands brygghus senaste produkt, Wermlands skogsgin, vilket är det lilla lokala brygghusets första spritprodukt. Det är enligt Wermlands Brygghus en gin ”med sak av Värmland”, närmare bestämt kryddad med enbär, lingon och granskott.

– Den här ginen har redan funnits ett tag. Vi har en produkt som vi kallar Gting, som är en färdigblandad gin och tonic. Men nu lanserar vi ginen som en egen produkt, förklarar Hans Skan.

Ett tag var det nästan bara whisky som gällde men nu är det allt fler som verkar gå över till gin istället.
Hans Skan

Redan nu är den nya spritdrycken beställningsbar genom Systembolagets tjänst för privatimport. Den kommer att lanseras på bred front från och med juli 2023 och finns då tillgänglig i tio av Systembolagets värmländska butiker. Redan idag finns det en flaska eller två hos Picassos veranda.

– De fick äran att göra världspremiär.

Hur stor är ginmarknaden?

– Bra fråga, men ginintresset ökar. Ett tag var det nästan bara whisky som gällde men nu är det allt fler som verkar gå över till gin istället. Det finns gin smaksatt med alla möjliga kryddor, så nu gör vi också ett försök. Det känns roligt, säger Hans Skan.

Intresset i sociala medier har redan varit mycket stort, och Hans Skan säger att det sporrar Wermlands brygghus att fortsätta testa nya smakriktningar och produkter framöver.

När kommer skogsginen bäst till sin rätt?

– Den går att dricka som den är, ren. Annars kan man blanda den med en tonic och lägga i lite lingon. Då lyfter det lingonsmaken i själva ginen och blir en väldigt trevlig drink, säger Hans Skan.

Läs mer:

Läs också

Artikeltaggar

BryggerierHans SkanKristinehamnMat och dryckSystembolagetVärmland

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.