Hoppa till huvudinnehållet

Missen: Bara föreningar som hyr av kommunen får bidrag

Publicerad:
Degerfors kommunfullmäktige, där Ann Alvenfors (C) reagerade på att endast lokaler som kommunen äger ska subventioneras då föreningar hyr.
Degerfors kommunfullmäktige, där Ann Alvenfors (C) reagerade på att endast lokaler som kommunen äger ska subventioneras då föreningar hyr. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Revideringen av policy för föreningsstöd i Degerfors föranledde debatt i kommunfullmäktige i frågan om lokalsubvention. En tidigare skrivning har plockats bort, vilket gör att föreningar endast får stöd om de hyr kommunens egna lokaler.

Det var Ann Alvenfors (C) som förde upp frågan kring lokalsubventioner i policydokumentet för föreningsstöd. I det reviderade dokumentet står att stöd, genom lägre hyreskostnad, eller så kallad nolltaxa, ges för lokaler som Degerfors kommun själva äger och som är avsedda för uthyrningsverksamhet.

Alvenfors ville ha ett tilläggsyrkande där man tog med det som stod i det tidigare dokumentet ”eller som är godkända som samlingslokaler för nolltaxa”.

– Det är för att jag ser att andra lokaler, som IOGT-NTO och bygdegården i Höglunda och så tror jag inte heller Folkets hus i Svartå är kommunens hus, sa Alvenfors.

Förtydligande

Fullmäktiges ordförande Peter Pedersen (V) instämde i att det finns ett antal lokaler där man låtit nolltaxa råda, där föreningar som är med i kommunens register har verksamhet utan att behöva betala.

– Vi hade också lite diskussioner när vi gick igenom det här ärendet. För utifrån punkten Ann tog upp står att lokalsubventionen kan sökas en gång per år och då tyckte man att vi kanske ska vara lite tydligare. Är det bara en gång en förening kan utnyttja lokalen eller söker de för ett helt år, sa Johanna Svärd (S).

– Möjligtvis, eftersom det kommer så mycket frågor, så kanske vi ska skicka det på återremiss och förtydliga den saken och kolla upp det Ann säger, sa Svärd vidare och föreslog återremiss.

Oklarheter

Hennes partikollega Patrik Renberg (S) instämde i att det kanske ska förtydligas, men sa att en förening söker och har sen nolltaxa tillsvidare. Han klargjorde också att Svartå Folkets hus ägs av Degerfors kommun.

Även Anna Nordqvist (M) instämde och tyckte att man skulle återremittera ärendet eftersom det fanns så många oklarheter.

Ordföranden Pedersen (V) tyckte att alla lokaler som är nolltaxeberättigade ska ingå, men betonade att det finns specifika regler för nolltaxa. Fullmäktige beslutade att återremittera ärendet för att bringa klarhet i frågan kring lokalsubventioner.

Johanna Svärd (S) pekade även på andra oklarheter, utöver de Alvenfors tog upp.
Johanna Svärd (S) pekade även på andra oklarheter, utöver de Alvenfors tog upp. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Ann AlvenforsBeslutDebatterDegerforsDegerfors kommunIOGT-NTOJohanna SvärdKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPatrik RenbergPeter PedersenPolitikSocialdemokraternaSvartåVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.