Hoppa till huvudinnehållet

Frias för läcka kring ”Kryckmordet” – döms för annan läcka

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT

En polisanställd i Örebro län som åtalats för tre fall av brott mot tystnadsplikt, efter att bland annat ha spridit uppgifter om en uppmärksammad mordutredning i Örebro har friats från att ha läckt uppgifter kring mordet. Men fälls för tre andra åtalspunkter.

En anställd på polisen åtalades för att ha läckt uppgifter om utredningen kring mordet som kallats "Kryckmordet" i Örebro 2021 till en bekant. Men mannen har friats från den delen i åtalet.

Tingsrätten anser inte att utredningen bevisat att mannen ska ha läckt uppgifterna på det vis som åklagaren påstått. ”Eftersom det framgår att det aktuella mordet var omskrivet och att det i ett tidigt skede internt kallades för “kryckmordet” eller “käppmordet” är det inte osannolikt att AA fått kunskap om detaljerna från mordplatsen från annat håll. Det kan därför inte anses tillförlitligen utrett att NN har förmedlat de aktuella uppgifterna till AA. Åtalet i denna del ska därför lämnas utan bifall.”

Mannen döms för att i ett annat skede fotograferat av en dataskärm på vilken visats uppgifter ur polisens förundersökning och sedan spridit den till annan person.

Mannen döms även för att vid ett annat tillfälle gjort sökningar i polisens system på en person och spridit uppgifterna till en annan person.

När polisens ansvarsnämnd meddelade att mannen skulle få sparken vid en fällande dom, valde han att säga upp sig.

Nu fäller Örebro tingsrätt honom för brott mot tystnadsplikten i två fall och för olaga dataintrång i ett fall. Mannen döms till 4 000 kronor i dagsböter.

Polis avslöjade detaljer i mordutredning – får sparken

Artikeltaggar

ÅklagareBrott, lag och rättDagsböterHotÖrebroÖrebro tingsrätt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.