Hoppa till huvudinnehållet

Avslår förslag om kommunalt vatten- och avlopp för Åtorpsfastigheter

Publicerad:
Många enskilda avlopp uppfyller inte kraven som gäller idag och nya innebär dryga kostnader, speciellt om de slammar igen på några år. Därför föreslogs kommunal anslutning. Foto: Christine Olsson/TT

En person vill att kommunen ser över möjligheten för fastighetsägare i Åtorp som har fastigheter längs väg 204 och 507 att ansluta till kommunens vatten- och reningsverk. Förslaget togs nyligen upp i fullmäktige.

”Degerfors kommuns samhällsbyggnadsavdelning gick för drygt ett år sedan ut till fastighetsägare på landsbygden utanför Åtorps tätort och aviserade besiktning av enskilda avlopp. Fastighetsägare med icke godkända avloppslösningar ges sedan tre år på sig att åtgärda detta”, skriver förslagsställaren och vidare att många fastigheter saknar godkända avloppslöningar idag.

Ett vanligt problem i Åtorpstrakten är att filtreringsanläggningar slammar igen efter tio år, på grund av att där till stor del är lerjord, enligt förslagsställaren. Enligt densamme är också ett annat stort problem i det aktuella området, nämligen vattenkvalitén i enskilda brunnar, då förekomsten av järn och mangan kräver investeringar i vattenreningsfilter till dryga kostnader.

Pågår etappvis

Lägre kostnader och bättre kvalitet för den enskilde och miljövinster med färre enskilda avlopp ligger därför till grund för förslaget om kommunalt VA för fastigheter i nämnda område.

När fullmäktige från början skickade förslaget för beredning till servicenämnden, kom de fram till att föreslå att det avslås. Anledningen är att det inom kommunen pågår ett löpande arbete med utbyggnad av vatten och avlopp. Områdena kommer att betas av etappvis under en längre tid.

Kommunfullmäktige gick på nämndens linje och anser därmed medborgarförslaget besvarat, de hänvisar till pågående VA-utredning.

Artikeltaggar

ÅtorpDegerforsFastigheterNämnderPolitikVAVatten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.