Hoppa till huvudinnehållet

Vill ha partisekreterare – kan gå emot kommunens heltidspolicy

Publicerad:
Maria Nyberg (V) yrkade avslag på Sverigedemokraternas förslag till utredning om att införa partisekreterare.
Maria Nyberg (V) yrkade avslag på Sverigedemokraternas förslag till utredning om att införa partisekreterare. Foto: Kajsa Juslin

När Sverigedemokraternas motion om att utreda möjligheten till partisekreterare kom upp på fullmäktige i Karlskoga blev talarstolen upptagen i tät följd. Fördelen menar partiet är att ge små partier chansen att slippa lägga tid på administration.

– Ärendet handlar om att utreda möjligheten. Vi har som parti ett behov av kontinuitet. Vi har stora problem med att vara arbetsgivare. Det är inte nödvändigtvis så att vi gynnar oss själva ekonomiskt, sa Jonas Nyman (SD) om motionen när det kom yrkanden på avslag från (V), (S) och (MP).

Sverigedemokraterna vill att det ges möjlighet till de mindre partierna, de som har färre aktiva medlemmar, att ha samma förutsättningar som de större partierna som kan sprida ut sina administrativa uppgifter på fler. Hur det rent praktiskt ska gå till och vem som ska betala har partiet inga konkreta förslag på. Kommunledningskontoret föreslog för fullmäktige att avslå motionen medan kommunstyrelsens förslag var att utreda frågan.

– Jag yrkar avslag. Vi har en policy om en heltidsnorm i kommunen och vi kan inte anställa på tio till femton procent, menade Maria Nyberg (V) från talarstolen.

Ärendet började som ett ledamotsinitiativ från Sverigedemokraternas Patrik Nyström i höstas. När det inte var en möjlig väg lades istället en motion i januari och som Daniel Ekelund (MP) anmärkte har motionen hanterats i ilfart.

– Bara det gör att jag blir misstänksam, sa Daniel Ekelund (MP) som även han yrkade på avslag.

Patrik Nyström var snabb med att replikera:

– Jag vet inte vad jag ska svara, jag tror att ni lämnar in så dåligt med motioner så att det är därför det går så fort. Det är lite intressant när man tittar på miljöpartiets inställning nationellt. Ni tänker lite olika i landet, sa Patrik Nyström och gav flera exempel på hur Miljöpartiet på flera andra platser föreslagit partisekreterare.

Partistöd

En tanke från Patrik Nyström är att partistödet, som kommunen får, skulle kunna gå in och kunna betala för partisekreterarna. Då uppkom ett sidospår i debatten om att Karlskoga för mest stöd per invånare i länet.

– Vi är otroligt välsignande att ha partiföreträdare för varje parti, att lägga till partisekreterare blir kaka på kaka, menade Daniel Ekelund.

Alliansen menade från flera håll att de inte vet huruvida partisekreterare är rätt väg att gå men att ha så mycket information som möjligt inte kan skada.

Bara det gör att jag blir misstänksam
Daniel Ekelund (MP)

– Oppositionen har utgått från att det kommer att kosta mer pengar, sa Martin Hårsmar (M).

Ida Edström (S) menade i en replik till Hårsmar att det här borde ingå i arvodesreglementet som togs förra året och att det är ett arbete som görs inför nästkommande mandatperiod.

Sten i glashus

När Jonas Sandström (S) sedan gick upp i talarstolen och inte tyckte att det inte var läge att göra om spelplanen fyra månader in i perioden gav Patrik Nyström ett vasst svar:

– Jag måste ta till historien, jag vänder mig till Jonas (Sandström) och Socialdemokraterna när ni fullständigt kastade om spelplanen och införde partiföreträdare. På den tiden kostade det en halv miljon kronor.

– Vi släppte igenom arvodesreglementet, vi sa ingenting då. Jag skulle kunna fortsätta, oavsett vilket styre vi har haft, när man talar om att följa reglementen och policyer. Men jag har aldrig stått och kastat sten i glashus.

Förslaget röstades igenom varpå votering begärdes med resultatet 29 som var för och 21 som var emot. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet.

SD vill ha mer tid till politik: ”Inför politiska sekreterare”

Artikeltaggar

AlliansenDaniel EkelundJonas SandströmKarlskogaKommunstyrelsenMartin HårsmarMiljöpartietMotionerPatrik NyströmPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.