Hoppa till huvudinnehållet

Bygget av träningsskolan är i full gång: ”Har varit en lång process”

Publicerad:
Sebastian Pisoni, projekledare och Jonas Alm, byggledare. Foto: Amalia Jansson

Visionen om en ny träningsskola har varit på tapeten sedan 2016, nu är bygget i full gång. Planen är att bygget ska stå klart om ett år, trots det är alla verksamheter inte helt nöjda.

Bygget av en ny träningsskola är nu i full gång. Det första spadtaget togs den 13 april och arbetet går fort framåt. Den 650 kvadratmeter stora lokalen ska placeras intill Bråtenskolan och målet är att bygget ska stå klart den 14 april 2024.

– Just nu pågår full schaktning av marken för att plattan ska kunna gjutas under nästa vecka, berättar Jonas Alm byggledare på Boman och Svahn, vilka sköter totalentreprenaden av bygget.

Kostnaden för projektet har ökat under processens gång. 2020 beslutades om en budget på 20 miljoner för bygget och totalt 25 miljoner för hela projektet, men den summan har kommit att öka till närmre 30 miljoner.

– Priset på byggmaterial har skjutit i höjden de senaste åren, vilket gör att priset för bygget också ökar, berättar Alm.

Bygget pågår samtidigt som den ordinarie verksamheten, men arbetsmiljön är anpassad för att inte innebära några risker för barn och vuxna på Bråtenskolan.

– Vi har lagt mycket tid på att ta fram en arbetsmiljöplan som är säker, och en del svårare arbeten kommer därför läggas på loven, berättar Sebastian Pisoni, projektledare för nybyggnationen.

Anpassad för alla

Målet med de nya lokalerna är att kunna bedriva verksamhet för upp till 20 elever med alla typer av funktionsvariationer, där lokalens alla delar ska vara tillgänglighetsanpassad.

– Det kommer utöver skolan bli en tillhörande skolgård anpassad för alla, med bland annat en så kallad rullstolsgunga som består av en plattform där hela rullstolens spänns fast och kan gungas, berättar Pisoni.

Bygget vid bråtenskolan är i full gång.
Bygget vid bråtenskolan är i full gång. Foto: Amalia Jansson

Projektet har varit uppe på tapeten sedan 2016, men vägen till byggstart har varit lång. En träningsskola ställer stora krav på tillgänglighet och lokalanpassning förklarar Sebastian Pisoni, och fortsätter:

– Valet av placering beror på att Bråtenskolan är den skola som sedan innan är en byggnad helt belägen på ett plan och där alla delar av skolan ligger inom samma lokaler.

Trots detta är träningsskolans verksamhet inte helt nöjda med beslutet.

– Vi hade självklart önskat att placeringen blivit mer central, för att lättare kunna ta oss ut och för närhet att lättare kunna samarbeta med övriga verksamheter, säger Josefin Cannehag, tillförordnad rektor för anpassad grundskola, och tillägger:

– Utöver det är nybygget helt fantastiskt, vi har väntat på det här. De nya lokalerna kommer bidra till en verksamhet av helt annan kvalité.

Här kan du läsa mer om processen:

Mer pengar till träningsskolan – Hårsmar: ”Nu får vi baske mig ta oss i kragen”

Artikeltaggar

BarnBråtenskolanEkonomiSebastian PisoniSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.