Hoppa till huvudinnehållet

Pojke med blodförgiftning avled när vården dröjde

Publicerad:
Ett barn som kom till akuten på USÖ tillsammans med sin mamma dog efter några timmar på grund av sepsis och bristande vård. Genrebild.
Ett barn som kom till akuten på USÖ tillsammans med sin mamma dog efter några timmar på grund av sepsis och bristande vård. Genrebild. Foto: Lars-Göran Jansson

En förälder kom till akuten på Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) med ett barn som hade feber och svårt att andas.

Vården dröjde och barnet, som skickades mellan flera avdelningar hela kvällen, slutade till sist att andas helt.

Nu har föräldrarna anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Det var i början av januari som barnet, en pojke som snart skulle fylla fem år, blev sjuk. Efter några dagar fick pojken hög feber, ville inte äta och fick svårt att andas.

Pojkens mamma tog med honom till akuten på USÖ efter att först ha ringt 1177 och vårdcentralen för rådgivning och blivit rekommenderad att åka in.

Mamman skriver i anmälan till Ivo att personen som tog emot henne och sonen började föreläsa om att de inte ska åka till sjukhuset bara för att barnet har feber.

Den akut sjuka pojken och hans mamma slussades runt mellan olika avdelningar på sjukhuset under kvällen. Genrebild.
Den akut sjuka pojken och hans mamma slussades runt mellan olika avdelningar på sjukhuset under kvällen. Genrebild. Foto: Getty Images

Hon förklarade för vårdpersonalen att hon kom till akuten för att pojken hade svårt att andas, inte för att han hade feber.

– Han orkade inte stå upp och ramlade ner på golvet när jag försökte sätta honom på en stol. Jag var så rädd, så arg, så stressad, säger mamman till Nerikes Allehanda.

Kräktes blod

Efter 40 minuter kom en sjuksköterska för att ta prover och en läkare undersökte pojken, som kräktes blod vid undersökningen.

Efter ytterligare två timmar kom läkaren tillbaka igen och meddelade att pojken skulle få stanna över natten för övervakning. De fick veta att barnet hade lunginflammation och senare på kvällen började pojken hosta blod.

Det visade sig att pojken även hade drabbats av sepsis, blodförgiftning.

Pojken dog på sjukhuset senare under kvällen. Efteråt ska sjukhuset ha sagt till föräldrarna att sonen fick hjälp för sent och att han hade otur.

Kräver ansvar

”Nu när vi har fått obduktionsresultatet och diagnosen är vi övertygade om att om han hade behandlats direkt på akuten så hade han kanske blivit räddad”, skriver mamman i anmälan till Ivo.

I intervjun med Nerikes Allehanda är föräldrarna tydliga med att någon måste ta ansvar och påpekar vikten av att händelseförloppet utreds grundligt. De vill inte att det ska hända igen.

– Folk måste få veta vad som händer. De sa bara till oss att allt var okej, men vår son dog, säger mamman till tidningen.

Fakta

Sepsis, blodförgiftning

Sepsis kallas ibland för blodförgiftning. I dag vet vi dock att sepsis orsakas av immunförsvarets reaktion på en infektion, vare sig bakterierna finns i blodet eller inte.

Om du får sepsis känner du dig oftast mycket sjuk och har svårt att klara dig själv.

Symtomen kommer ofta plötsligt. Ibland på några timmar.

Kontakta vården genast om du har några av symtomen på sepsis. Ring genast 112 om du eller en närstående har något av följande symtom:

Förvirring eller svår att få kontakt med

Svårt att andas

Svårt att gå eller stå på benen

Källa: 1177

Artikeltaggar

AkutsjukvårdBarnIvoNerikes AllehandaOmsorgSjukvårdUniversitetssjukhuset ÖrebroVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.