Hoppa till huvudinnehållet

”Jätteroligt med intresset – men väldigt tråkigt att vi inte kan ta emot fler”

Publicerad:
KFUM Karlskoga Basket har ett rejält uppsving efter några magra år. Här ses föreningens lag för pojkar födda mellan 2008 och 2010.
KFUM Karlskoga Basket har ett rejält uppsving efter några magra år. Här ses föreningens lag för pojkar födda mellan 2008 och 2010. Foto: Dennis Pavlovic

Det händer spännande saker i KFUM Karlskoga Basket som nu är uppe i tre lag.

– Jag vill verkligen få liv i den här föreningen igen och att det blir fler lag, säger tränaren Jenny Eek som nyligen fick pris som Årets coach av Mellansvenska Basketdistriktsförbundet.

Jenny Eek har själv lirat i KFUM Karlskoga Basket och nu är hon alltså tränare i föreningen där hennes barn spelar. Och det är ett KFUM Karlskoga Basket som har fått ett uppsving.

– Ja, så är det. Ett av lagen har jag drivit under några år och det kommer bara mer och mer barn. Vi kan inte ta emot fler just nu och har en kölista på ungefär tio barn som vill komma och träna. Det är jätteroligt med intresset men det är väldigt tråkigt att vi inte kan ta emot fler nu. Vi behöver fler tränare, säger Eek.

– Ett av lagen är från 2018 tror jag och det var bara en slump att jag hamnade där som tränare. Jag såg att det fanns basket för min son som då var nio år och jag blev hjälptränare till laget eftersom det behövdes lite hjälp, och när den ordinarie tränaren flyttade från Karlskoga var det jag som fick ta över. Jag hade inget långsiktigt mål att bli baskettränare men så blev det och det är väldigt roligt.

Arsen Mitev, en av spelarna i laget för pojkar födda mellan 2008 och 2010, på väg framåt.
Arsen Mitev, en av spelarna i laget för pojkar födda mellan 2008 och 2010, på väg framåt. Foto: Dennis Pavlovic
 Ludvig Olausson Valby med ett skottförsök.
Ludvig Olausson Valby med ett skottförsök. Foto: Dennis Pavlovic

Jenny Eek berättar att när hon återvände till KFUM Karlskoga Basket som ledare fanns det endast ett lag. Nu finns det två, ja till och med tre.

– Jag har hand om två lag och i det ”stora” laget är det tre åldersgrupper 2008, 2009 och 2010 och det laget spelar i två olika serier och det andra laget är ett EB-lag med pojkar födda 2012.

– Tidigare var jag ensam tränare i det lag som funnits sedan ungefär 2018. Nu har jag bra stöd av två av mina tidigare lagkompisar plus att William Allen kommit in. Vi är alltså fyra personer som har hand om lagen. Vi är ett riktigt bra team.

Allen är en förebild

För med William Allen, med meriter från division 1, har det alltså startats ett tredje basketlag i KFUM Karlskoga.

– William träffade en tjej i Karlskoga och flyttade hit och William har spelat i division 1 i Norrköping. Han är en riktigt duktig kille och han är med och tränar lagen som jag har och han har även startat igång ett herrlag som ska spela i division 3 nästa säsong.

– I det nya laget är det lite gamla spelare från Karlskoga tillsammans med några av våra äldre ungdomar. Det känns jätteroligt och nu har föreningens ungdomar något att sträva efter och ett mål liksom, att ta sig upp i division 3-laget. William är väldigt engagerad och killarna ser verkligen upp till honom, och han är riktigt duktig tekniskt också.

William Allen under onsdagens träning för klubbens herrlag, som återuppstår inför nästa säsong.
William Allen under onsdagens träning för klubbens herrlag, som återuppstår inför nästa säsong. Foto: Dennis Pavlovic

Och det är en Karlskogaklubb som vill fortsätta att utvecklas.

– Ja, absolut. Jag vill verkligen få liv i den här föreningen igen och att det blir fler lag underifrån för yngre spelare. Men det är som sagt jättesvårt att hitta tränare och det är även lite lurigt med träningstider. Tränarbristen är det svåraste, men jag hoppas att det kommer en generation nu efter mig som har barn i den åldern för att börja med basket. När jag var aktiv som spelare i föreningen förstod man inte vilket jätteengagemang det är kring allt.

– Det var typ 15 år sedan som jag själv var aktiv spelare i föreningen. Jag spelade väl från typ tolv års ålder upp till 29 och då spelade föreningens damlag i division 2 som högst och vi kvalade till division 1. Då var det en stor förening med damlag, juniorlag samt flick- och herrlag under det.

Eek blev Årets coach

Jenny Eek har dessutom prisats för sitt engagemang i KFUM Karlskoga Basket. Mellansvenska Basketdistriktsförbundet utsåg nyligen Eek till Årets coach.

”Jenny har tillsammans med sina kollegor dragit igång basket igen i Karlskoga med full kraft! Två pojklag deltar i seriespel och de har även ett yngre EB-lag. De deltar alltid i alla aktiviteter i distriktet, både för ledare och spelare, och de bjuder alltid på schysst och bra basket! Tack Jenny för ditt stora engagemang, du är en inspiration för oss alla”, skriver Mellansvenska Basketdistriktsförbundet på Instagram.

Jenny Eek:

– Det var otippat men väldigt kul. Man lägger mycket tid på det här men det är verkligen jätteroligt och jag brinner för det.

– Det är mycket, mycket roligare än vad jag hade tänkt mig. Det är väldigt, väldigt givande.

”Ett väldigt bra gäng”

KFUM Karlskoga Basket har onekligen något bra på gång.

– Ja, det har vi och våra ungdomar är ett väldigt bra gäng liksom. Det är bra sammanhållning och en bra lagkänsla och sådant betyder jättemycket för ens eget engagemang också, säger Eek.

– Det finns som sagt en generation som är ungefär tio år yngre än mig som har barn som snart är i basketåldern så jag hoppas att någon där vill dra igång fler lag.

Prisade coachen Jenny Eek med sina spelare efter ännu en avverkad träning.
Prisade coachen Jenny Eek med sina spelare efter ännu en avverkad träning. Foto: Dennis Pavlovic
Vill starta nytt basketlag i Karlskoga

Artikeltaggar

BasketKarlskogaKFUM

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.