Hoppa till huvudinnehållet

Stenbumling med ljust budskap invigs i Björneborg

Publicerad:
Konstverket "Jag väntar under stjärnorna" av Ulrika Sparre invigs i maj i Björneborg.
Konstverket "Jag väntar under stjärnorna" av Ulrika Sparre invigs i maj i Björneborg. Foto: Lars Sjöqvist

Ett tungt vägande konstverk landar i Björneborg med ett ljust budskap. Nu närmar sig invigningen av Ulrika Sparres verk ”Jag väntar under stjärnorna”.

Kan det vara så att människorna, musiken och artisterna som vistats i Björneborg Folkets Park faktiskt har laddat denna plats med en säregen kraft?

Frågan ställs av Ulrika Sparre via konstverket som tar upp folktrons sätt att utse kraftplatser, ibland markerade med stenarrangemang.

Hennes verk är en riktig bumling, en stor sten med budskapet ”Jag väntar under stjärnorna” ingraverat.

Ulrika Sparre har även skapat ett offentligt konstverk i Kristinehamn, där hon även ställde ut på konstmuseet 2021.
Ulrika Sparre har även skapat ett offentligt konstverk i Kristinehamn, där hon även ställde ut på konstmuseet 2021. Foto: Lena Richardson

”När mörkret faller på och parken är stängd för besökare, riktas UV-lampor mot verket som laddats med fluorescerande färg och får stenen att lysa. Som om den fått liv och vill påminna förbipasserande om den här platsens kraft”, skriver Statens konstråd i ett pressmeddelande inför invigningen som sker den 16 maj.

Dagen innan hålls en skolworkshop med konstnären och en utställning.

Konstprojektet är ett samarbete mellan Björneborg Folkets Park, Riksorganisationen Folkets Hus och Parker och Statens konstråd.

Artikeltaggar

BjörneborgBjörneborgs Folkets hus och parkInvigningarKonstKristinehamnNöje/KulturParkerStatens konstrådUlrika SparreUtställningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.