Hoppa till huvudinnehållet

Får statligt stöd för att ta in kulturen i skolan

Publicerad:
Det planeras även för samarbete med kommunens kulturskola, till exempel att se elevföreställningar. Foto: Kajsa Juslin

Degerfors och Karlskoga kommuner har fått del av miljonregnet från Kulturrådet. Om än inte några miljoner, så länge man inte räknar ihop det för då hamnar man faktiskt på drygt en miljon, så i alla fall bidrag till verksamheter som går under ”Skapande skola”.

Till Kulturrådets senaste fördelningstillfälle av statsbidrag till kulturell verksamhet i skolan har det kommit in 425 ansökningar. Totalt ansökt belopp uppgår till drygt 323 miljoner kronor. Det är betydligt mer än man hade att fördela. Totalt beviljades nästan 197 miljoner kronor

Syftet med bidraget är att ge elever möjlighet att fördjupa sig inom olika konst- och kulturuttryck, utveckla eget skapande samt uppleva och utveckla förståelse för professionella konst- och kulturuttryck, vilket kan ske genom möten med professionella kulturaktörer och kulturverksamheter.

Näst mest

Degerfors kommun hade sökt om 495 000 kronor, men beviljas ungefär hälften så mycket 258 200 kronor.

Karlskoga kommun hade ansökt om 1 851 492 kronor, men beviljas 838 280 kronor. Det är det näst högsta beviljade bidraget i länet, där Örebro beviljas mest, nästan 3 miljoner kronor.

Kulturchef Sofia Luthman berättar om vad man vill använda bidraget till i  Degerfors.
Kulturchef Sofia Luthman berättar om vad man vill använda bidraget till i Degerfors. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Enligt Degerfors kommuns kulturchef, Sofia Luthman, har man i ansökan angett olika aktiviteter för olika årskurser. Gemensamt för alla är författarbesök liksom biobesök med workshops.

För förskoleklass och årskurs 1 är det också sökt för teaterverksamhet medan det för årskurserna 2-3 står cirkus på agendan. På mellanstadiet har man planerat besöka en forntidsby samt museum, medan högstadieeleverna ska få se en professionell dansföreställning.

Kulturresa

Årskurs 9 ska få göra teater-, opera- eller musikalbesök kombinerat med museibesök i någon större stad med större utbud på lagom långt avstånd.

För samtliga elever planeras även samarbete med kommunens kulturskola, till exempel att se elevföreställningar, föreställningar med kulturskolans pedagoger, delta i workshops som hålls av kulturskolans pedagoger.

– Vi som ingår i planeringsgruppen, med representanter från skolan och kulturavdelningen, ska boka in ett möte innan sommarlovet och planera mer konkret nu när vi har fått ett positivt besked och också vet vad vi har att röra oss med, säger Luthman.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommunKarlskoga kommunKulturKulturrådetSkola och utbildningSkolorSofia Luthman

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.