Hoppa till huvudinnehållet

Hotade kvinna till livet – fick fly till skyddat boende

Publicerad:
Foto: Filip Erlind/TT

Efter hot från sin tidigare sambo om att han skulle ”nacka” henne fick kvinnan och barnen fly till ett skyddat boende.

Nu har mannen fått sin dom.

Karlskogabon, som är i 40-årsåldern, och kvinnan hade gemensamma barn och bott ihop. Efter att de separerat började mannen skicka hotfulla sms till kvinnan om att han skulle skada henne och bryta sig in i hennes bostad med kofot. Bland annat sms om att han skulle ”nacka” henne.

Kvinnan tog med sig barnen och flyttade till ett skyddat boende.

Mannen erkänner att han skickat sms:en, men nekar till brott. Han säger i förhör att målsägande inte kunde förväntas ta hoten på allvar och att han inte skulle ha kränkt henne.

Tingsrätten skriver att mannen gått med på att det han skrivit till målsägande utgör olaga hot i lagens mening eftersom det innefattar uppgifter om att målsägande ska “nackas” och att mannen ska ta sig in i hennes bostad genom att använda en kofot. Tingsrätten skriver att det inte finns något i utredningen som pekar på att målsägande inte skulle ta hoten på allvar. Målsägande har tvärtom berättat att hon blev rädd och att hon inrättade sitt liv efter att mannen skulle göra allvar av sitt hot. Mot den redovisade bakgrunden anser tingsrätten att mannen ska dömas för olaga hot.

Mannan frias från ofredande då tingsrätten inte anser att hoten varit nog kränkande.

Mannen döms till 4 200 kronor i dagsböter och ska betala 5 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Misstänks ha hotat barnens mamma: "Jag ska ta med kobenet”

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättDagsböterHotKarlskogaOlaga hot

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.