Familje: Matsedel, resa, möte, tillsammansdag och korppromenad,

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Matsedel Seniorboende vecka 18

Solbringen och Bergmästaren

Mån: Portergryta ris/potatis grönsaker.

Tis: Grekiska färsbiffar sås potatis grönsaker.

Ons: Fisk i apelsinsås potatis grönsak.

Tor: Potatis- och purjolökssoppa. Kesokaka sylt grädde.

Fre: Kasslerlåda grönsaker.

Lör: Stekt fisk stuvad spenat potatis. Morotskaka.

Sön: Fläskfilé sås hasselbackspotatis grönsaker.

STF besökte Rönneshyttan och Knuthöjdsmossen

Foto: Ingvar Eriksson/STF

I strålande väder invigde Svenska turistföreningen Karlskoga Degerfors sin STF-hörna, invid Holmsjöbäckens brusande utlopp. Sedan tidigare har de en vandringsslinga och en kolbotten i området.

Blåsipporna blommade och fikat intogs vid de nya bänkarna med plats för 20 personer.

– Det är en underbar plats i ett underbart område, säger Ingvar Eriksson, ordförande i föreningen.

De har även besökt Knuthöjdsmossen i Hällefors.

Foto: Ingvar Eriksson/STF

Turen runt mossen med dess 150 gölar var lättvandrad och man fick bland annat se smålom.

– Vill man se mycket fåglar ska man vara tidigt på plats, säger Ingvar Eriksson ordförande i föreningen.

73 personer svarade på Korpens frågor

Foto: Kallestad

I samarbete med Nya Hambostäd AB arrangerade Korpen i Degerfors tipspromenad den 23 april. 66 vuxna och sju barn kom till start.

Vinnare vuxna: Marianne Falck, Lennart Nilsson och Jan Hansson. Vinnare barn: Nils Ottosson, Omar Bojang och Tuva Jensen.

Rätt rad vuxna: 2X1, X11, X1X, 2X2.

Rätt rad barn: 212, X21, XX2, 112.

Skiljeuppgiften bestod denna vecka av att gissa rätt antal nötter en flaska. Rätt svar var 219 stycken och Birgitta Häggström gissade rätt och vinner två Sverigelotter.

Vinsterna kan hämtas på Korpens kansli. Nedan presenteras frågorna och de rätta svaren.

Vuxenfrågorna: 1) Vem konstruerade blindalfabetet? 2. Louis Braille, 2) Vilket är ett namn på en potatissort? X. Matilda, 3) I vilket landskap finns Sveriges högsta vattenfall Njupeskär? 1. Dalarna, 4) Vilket instrument förknippas med Toots Thieleman? X. Munspel, 5) Europas högsta berg är inte Mount Blanc som vi fick lära i skolan utan Mount Elbrus. I vilken rysk bergskedja ingår berget? 1. Kaukasus, 6) Under hur lång tid var Sverige och Norge förenade i Union? 1. 91 år, 7) Vem har Filipstad fått sitt namn uppkallat efter? X. Karl IX:s son, 8) Vilket fångstredskap använder västkustens hummerfiskare? 1. Tina, 9) Vilken av dessa fåglar livnär sig på barrträdsfrön? X. Korsnäbb, 10) I början av 1961 började en piratradio sända från fartyget "Bon Jour". Vad hette radiostationen? 2. Radio Syd, 11) Vem har målat tavlan "Våren"? X. Prins Eugen, 12) Olga Korbut hade sin storhets- tid på 70-talet med flera olympiska medaljer. I vilken idrottsgren var hon aktiv? 2. Gymnastik.

Barnfrågorna: 1) Varför ville Pippi gå i skola? 2. För att få jullov, 2) Vad heter ormen i Djungelboken? 1. Kaa, 3) Vad heter kommissarien med alla de finurliga hjälpmedlen som han har i sin hatt och sin överrock? 2. Gadget, 4) I vilken berättelse träffar man på Paradis-Oskar? X. Rasmus på luffen, 5) Hur många byggklotsar har använts för att bygga den här vovven? 2. 38 st, 6) 91:an heter ju Karlsson i efternamn. Men vad heter 87:an?1. Axelsson, 7) Vad är det första som Clark Kent tar av sig när han förvandlas till Stålmannen? X. Glasögonen, 8) Vad saknar paddor? X. Tänder, 9) Vad är en tornedo? 2. En maträtt, 10) Vad är detta för någon frukt som blir som stjärnor när man skär den i skivor ? 1. Carambole, 11) Vad heter baronen som red på en kanonkula i en gammal tysk berättelse? 1. Münchausen, 12) Vem är befälhavare på US Voyager i Star Trek-filmerna? 2. Kathryn Janeway.

Möte med PRO Centrala

Ordförande Britt-Marie Karlsson informerade om att Villa Strå kommer upp till beslut i kommunfullmäktige.

PRO distriktet bjuder in till PRO i Parken i Sannahed utanför Kumla, den 10 juni. PRO Samorganisation kommer att delta i vårmarknaden 6 maj och Kultur- och föreningskalaset 13 maj. Ett lag från Centrala kommer att delta i PRO-vetarnas regionsfinal i Kumla den 8 maj. Vårens planerade resor och aktiviteter är bland annat: shoppingtur till Vingåker, Räkbåten i Örebro och i augusti ”Ut i det blå”.

Inbjuden gäst var Roger Hjelmqvist, som arbetar som guide och safariledare. Han visade ett bildspel och berättade om fåglar, fjärilar och bergsgorillorna i Uganda.

Mötet avslutades med dragning av lotteriet med vinster från hantverksgruppen.

Tillsammansdag på Strömtorpsskolan

Dagen innehöll allt från tipspromenad och samarbetsövningar till fotboll.
Dagen innehöll allt från tipspromenad och samarbetsövningar till fotboll. Foto: Privat

Strömtorpsskolan har anordnat en tillsammansdag i samarbete med gymnasieskolan i Degerfors. Under förmiddagen genomförde Strömtorps elever aktiviteter ute på skolgården i grupper där de minsta i förskoleklass gjorde sitt yttersta sida vid sida med de större barnen ända upp till årskurs sex. Det var allt från tipspromenad och samarbetsövningar till fotboll.

Det fanns en tydlig önskan från barn och ungdomar om en fortsättning berättar personalen.
Det fanns en tydlig önskan från barn och ungdomar om en fortsättning berättar personalen.

Gymnasieeleverna tog ansvar för, och genomförde de olika aktiviteterna runt om på skolgården. Strömtorpsskolans trygghetsteam var initiativtagare till dagen med temat “Tillsammans. Dagen bjöd på många skratt och glada barn. När aktiviteterna avslutades fanns en tydlig önskan från barn och ungdomar om en fortsättning. Personalen kan med glädje konstatera att många frön till den sammanhållning som är signum på Strömtorpsskolan planterades. Förhoppningsvis kommer detta gro och utvecklas till något positivt.

Artikeltaggar

BergmästarenDegerforsFamiljHälleforsKarlskogaKorpenRönneshyttaSolbringenStrömtorpsskolanSvenska Turistföreningen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare