Hoppa till huvudinnehållet

Ingenjörsstudenter om Karlskogas försvarsindustri: ”I framkant inom innovation”

Publicerad:
Emmy Boije, ingenjörsstudent på Örebro universitet lyssnar intensivt under besöket på Nobel Biocare i Karlskoga. Foto: Julia Olsson

Ingenjörsstudenten Emmy Boije var en av flera studenter från Örebro universitet som intresserades av Karlskogas stora och breda utbud av industriföretag under årets företagssafari.

– Karlskoga erbjuder många intressanta företag och jag skulle absolut kunna tänka mig att arbeta här i framtiden, säger hon.

På onsdagsmorgonen packades en buss full av ingenjörsstudenter från Örebro universitet, som under dagen skulle få möjligheten att besöka några av Karlskogas största industriföretag i hopp om att få inspiration, information och chansen att bygga ett brett kontaktnät hos potentiella arbetsgivare.

Och schemat för dagen var fullspäckat.

Med en buss full av ingenjörsstudenter lämnade de campus i Örebro för att besöka Karlskoga.
Med en buss full av ingenjörsstudenter lämnade de campus i Örebro för att besöka Karlskoga. Foto: Julia Olsson

Karlskoga Tidning-Kuriren tog plats på bussen för att tillsammans med studenterna följa med på årets företagssafari som har arrangerats av studentkåren TekNat och Västra Bergslagens industriförening.

– Det är ju en så otroligt bred utbildning och det ska bli roligt att se hur de olika verksamheterna fungerar och ser ut, berättar studenten Emmy Boije som studerar tredje året på civilingenjörsprogrammet.

En växande verksamhet i en osäker framtid

Emmy berättar att hon inte riktigt har bestämt sig för vad hon vill arbeta med än, men menar att hon absolut skulle kunna tänka sig att arbeta inom försvarsindustrin, som är en industri som Karlskoga är mycket känt för.

Studenterna Charlie Grûn, Anton Wall och Emmy Boije tyckte att det var en värdefull dag med bra innehåll.
Studenterna Charlie Grûn, Anton Wall och Emmy Boije tyckte att det var en värdefull dag med bra innehåll. Foto: Julia Olsson

– Jag hoppas på att den här dagen ska ge mig lite mer kött på benen och visa mig vad jag har för möjligheter och vad jag kanske vill arbeta med i framtiden.

Safarin inleddes på ett av Karlskogas största företag, Saab Dynamics. Där möttes studenterna av flera av företagets anställda och personalchefen Helena Wäreby, som gav en kort introduktion om företaget och dess syfte innan studenterna fick chansen att mingla bland olika stationer.

På Saab Dynamics fick studenterna känna på olika vapen med hjälp av en simulator. Alice Almén var en av de som fick testa på.
På Saab Dynamics fick studenterna känna på olika vapen med hjälp av en simulator. Alice Almén var en av de som fick testa på. Foto: Julia Olsson

– Det här är ett bra sätt för oss att knyta kontakter och visa vad för typ av kompetens företaget behöver. Men främst är det ju för att ge studenterna en bild av vår verksamhet och hur vi arbetar, säger hon.

I och med världsläget har Saab Dynamics vuxit dramatiskt och har under de senaste åren nyanställt flera tusen, och det tar inte slut där.

Studenterna Anton Wall och Daniel Viberg lyssnar på avdelningschefen Ann-Charlotte Krona på Nobel Biocare.
Studenterna Anton Wall och Daniel Viberg lyssnar på avdelningschefen Ann-Charlotte Krona på Nobel Biocare. Foto: Julia Olsson

– Vi kommer att behöva anställa minst 2-300 bara i år här i Karlskoga och då söker vi allt från montörer, projektledare och ingenjörer. Vi söker mängder med specialistkompetenser och gärna med teknisk bakgrund, säger Wäreby.

Hon berättar även att intresset för branschen har ökat i samband med dagens världsbild.

På de olika mingelstationerna fick studenterna bland annat höra om arbetet i Dynamics innovationslabb och hur olika vapen fungerar med hjälp av en simulator.

Utvecklingsmöjligheter och mingel

En som nyligen tog examen från Örebro Universitet efter att ha studerat ingenjörsprogrammet är Victor Bergvall, och som i år har arbetat på Saab i cirka fem år och har idag övergripande ansvar för konstruktion, funktion och kvalitet.

Helena Wäreby, personalchef på Saab Dynamics under introduktionen på företaget.
Helena Wäreby, personalchef på Saab Dynamics under introduktionen på företaget. Foto: Julia Olsson

– En sådan här dag är ju verkligen viktig för att ge studenterna en bild av företaget och visa de vad vi gör och hur deras framtida arbetsplats kan se ut. Jag tycker att det är ett väldigt roligt jobb som är varierande. Det känns även som att det finns oändliga utvecklingsmöjligheter här, berättar han.

Besöket på Saab var mycket uppskattat bland studenterna och flera tankar väcktes. Efter besöket vankades det lunch innan det strax därefter var dags för studenterna att dela upp sig för att de skulle hinna så mycket som möjligt under dagen.

KT-kuriren följde med grupp blå som efter lunch skulle besöka BAE Systems, där studenterna bland annat fick se Archers och stridsvagnar, men även ställa frågor till de anställda.

Utvecklingsingenjören Victor Bergvall med en Carl-Gustav.
Utvecklingsingenjören Victor Bergvall med en Carl-Gustav. Foto: Julia Olsson

Efter besöket på BAE Systems åkte de till Nobel Biocare, Alfred Nobels Björkborn och Bharat Forge, innan det var dags för studenterna att återförenas för att tillsammans med företagen ha en After work med grillning och mingel i stallet på Alfred Nobels Björkborn.

– Det här är ju en otroligt viktig dag för både oss studenter och arbetsgivaren. Det är jätteroligt att se att företagen tycker att det är minst lika roligt att träffa oss, berättar Charlie Grûn, kontaktperson på studentrådet TekNat i Örebro och läser till högskoleingenjör.

Värdefull dag

Vid dagens slut kunde de allra flesta intyga att det trots ett stressigt schema, var en värdefull, nyttig men framför allt rolig dag för både studenter och arbetsgivare. Och efter en lång dag med mycket intryck, information och möten med potentiella arbetsgivare, var det flera av studenterna som kände att Karlskoga har en hel del att erbjuda när det kommer till intressanta och givande arbeten.

Charlie Grûn på Nobel Biocare.
Charlie Grûn på Nobel Biocare. Foto: Julia Olsson

Anton Wall, som läser sista året på civilingenjörsprogrammet och Emmy Boije är två av dem.

– Dagen har varit riktigt rolig. Vi fick insikt i flera intressanta verksamheter som ligger i framkant när det kommer till innovation inom intressanta branscher. Minglet var väldigt värdefullt och hade gärna gjort mer av det, säger han och fortsätter:

– Karlskoga är en intressant kommun som har mycket intressanta arbetsplatser som jag skulle kunna tänka mig att söka mig till i framtiden. Jag vill gärna jobba inom tillverkning och tycker att både Saab Dynamics och BAE systems är intressanta för både examensjobb, men även som arbetsplats, säger han och Emmy håller med.

Anton Wall kan tänka sig att arbeta i Karlskoga, men vill då pendla från Örebro.
Anton Wall kan tänka sig att arbeta i Karlskoga, men vill då pendla från Örebro. Foto: Julia Olsson

Men trots att de båda kan tänka sig att arbeta i Karlskoga menar de att kommunen inte är lika intressant för att bo i av olika anledningar, men främst för att det är långt från vänner och familj hemma i Örebro.

– Jag bor tillsammans med min sambo i Örebro så jag känner väl att närheten till hans familj och våra vänner är viktig, därav kanske det inte är aktuellt för oss att flytta till Karlskoga. Jag är ursprungligen från Stockholm så jag tror att jag skulle trivas lite bättre i en större stad.

Här är företagen som ingår i Västra Bergslagens industriförening.

Karlskogas tio största industriföretag

Under de två senaste veckorna har ingenjörsstudenter från både Örebro och Karlstads Universitet besökt några av Karlskogas största industriföretag som är en del av Västra Bergslagens industriförening.

De företagen är:

Cambrex

Saab Dynamics

BAE Systems

Nobel Biocare

Bharat Forge

Eurenco

Moelven

Booforsen Fastighets AB

Partnertech

Karlskoga Energi & Miljö

Artikeltaggar

Alfred NobelBAE SystemsIndustrierKarlskogaNäringslivNobel BiocareÖrebroÖrebro universitetSaabSaab DynamicsSkola och utbildningStockholmStudentenStudenterUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.