Hoppa till huvudinnehållet

Tio Karlskogadansare i lördagens EM: ”Det känns helt fantastiskt”

Publicerad:
Åtta av Karlskoga dansförenings tio deltagare i lördagens EM: Molly Ladréhn, Liv Malinen, Mira Cosic, Olivia Hammar Venuti, Agnes Källiden, Mira Magnusson, Clara Nilsson, Julia Ek. Thea Sandberg och Tilda Eriksson saknas på bilden.
Åtta av Karlskoga dansförenings tio deltagare i lördagens EM: Molly Ladréhn, Liv Malinen, Mira Cosic, Olivia Hammar Venuti, Agnes Källiden, Mira Magnusson, Clara Nilsson, Julia Ek. Thea Sandberg och Tilda Eriksson saknas på bilden. Foto: Dennis Pavlovic

Karlskoga danscenter har tio deltagare med i lördagens Europamästerskap i Stockholm.

– Det känns helt fantastiskt, att vi är så många härifrån som har tagit oss enda dit, säger landslagsdansaren Julia Ek.

Karlskoga danscenter, som formellt heter Karlskoga dansförening i tävlingssammanhang, tog ett guld, ett silver och två brons under SM-veckan i vintras.

På lördagen deltar samma gymnaster i Europamästerskapet i dansstilarna disco och "performing arts”.

– ”Performing arts” är lite show kan man säga – och modernt. Disco går väldigt snabbt. Man gör många akrobatiska tricks, vevar med armarna och sparkar. Det är väldigt mycket och väldigt snabbt, säger Julia Ek.

"Vi är ju taggade”

Det här blir största tävlingen hittills för henne och klubbkamraterna.

– Vi är ju taggade. Vi åker dit tillsammans och kommer peppa varandra. Det ska bli jättekul, men också lite läskigt att komma till en så stor tävling.

Karlskogadansarna tävlar i lag, duo och solo. Ida Henriksson ingår vanligtvis också i laget, i ”Light Shadows”, men kommer inte till start i EM.

Tävlingen bjuder totalt – lag, duo och solo inräknat – på runt 300 starter enligt deltagarlistan.

Tävlar för Sverige

Julia Ek blev utöver ovan nämnda uttagen i landslaget i september. Hon kommer således att representera Sverige i en lagtävling mot dansare från de andra nationerna.

Ek fick en av blott fyra landslagsplatser.

– Det är en jättestor ära att få ha den platsen, så klart.

Vad säger du om att ni är tio från samma klubb?

– Jag skulle säga att vi är riktigt duktiga, faktiskt. Det är bra av oss att ha tagit oss till nivån vi är på. Alla har dansat väldigt länge också. Det är många års träning som ligger bakom.

– Man får samla poäng och kvala in. Vi som är med har tagit oss till toppen. Vi har passerat klasserna rekrytering och rising star. Det är super star och elit som får vara med i EM.

Hur tror du det kommer gå för er då?

– Vi vet inte hur duktiga de andra lagen är, men dom är ju också där av en anledning. Vi kommer att möta fantastiska dansare. Vi vet inte förrän vi kommer dit och ser allt och har dansat, men vi går självklart in med inställningen att det ska gå bra.

Artikeltaggar

DanssportKarlskoga Dansförening

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.