Hoppa till huvudinnehållet

Mammografi har upphandlats för att säkra fortsatt god bröstcancervård

Publicerad:
Det nya avtalet kommer inte att innebära någon skillnad för patienterna.
Det nya avtalet kommer inte att innebära någon skillnad för patienterna. Foto: Christine Olsson/TT

Efter en upphandling står det klart att det blir Unilabs som får uppdraget att från och med årsskiftet utföra mammografi, granskning av röntgenbilder och annan bröstradiologisk verksamhet på uppdrag av Region Örebro län. Detta efter att hälso- och sjukvårdsnämnden fattat beslut i frågan den 27 april.

"Precis som många andra regioner har Region Örebro län svårt att rekrytera mammografiläkare och vi har därför valt att upphandla den här verksamheten. På så sätt kan vi säkra en långsiktigt bra bemanning som ger en stabil verksamhet och en god bröstcancervård” säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Unilabs har under de senaste åren bedrivit verksamheten och den nya upphandlingen medför inga märkbara förändringar jämfört med hur det ser ut i dag.

”Patienter som besöker mammografin kommer inte att påverkas eller att märka någon skillnad från i dag. Rutinkontroller, utredning och uppföljning av bröstcancer kommer att ske precis som vanligt i mammografins lokaler på USÖ. Man blir kallad till rutinundersökningar precis som vanligt och de patienter som har mera akuta behov kommer att tas omhand på samma sätt som i dag” säger Jenny Steen (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Avtalstiden för upphandlingskontraktet sträcker sig från den 1 januari år 2024 till den 31 december år 2027 med en option till förlängning med sammanlagt 24 månader. Det totala värdet för utförandet av tjänsten under aktuell avtalsperiod inklusive option uppgår till 114 miljoner kronor.

Artikeltaggar

Behcet BarsomKristdemokraternaMammografiÖrebroÖrebro länRegion Örebro länUnilabsUniversitetssjukhuset ÖrebroVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.