Hoppa till huvudinnehållet

Han vill ta Bats till nästa nivå: ”En vän sa att jag måste testa surströmming också”

Publicerad:
Riley Moore, spelande tränare i Karlskoga Bats som på lördagen inleder elitserien med hemmamatcher mot Rättvik Butchers. Foto: Dennis Pavlovic

Riley Moore har kommit till Karlskoga med målet att leda Bats till nästa nivå. Kanske lyssnar han även på sin kompis uppmaning om att testa surströmming.

– Jag tror jag kommer göra det... Till slut, säger han med ett skratt.

Riley Moore, 25, kommer från Kalifornien och fastnade tidigt för baseboll. Han har framför allt spelat i Frankrike och Australien efter college.

– Jag har gjort tre säsonger i Frankrike och fyra i Australien. Jag hoppas komma tillbaka för en femte efter säsongen med Bats. Det är inte säsong i Australien nu, säger Moore när vi träffar honom på ett kylslaget Karlskoga IP.

Australien låter inte dumt...

– Det är väldigt härligt. Jag brukar komma på sommaren och det är så varmt, 40 grader varje dag. Det är coolt.

Brukar ni ha några vilda djur på matcherna?

– Jag brukar se några koalor när jag spelar ”right field”, en–två stycken. Vi brukar skämta om det när vi tränar slagning... ”Träffa inte koalorna!”.

”Alla är superhärliga”

Den nye spelande tränaren har hunnit med ett tiotal dagar i Karlskoga. Han har, trots vädret, fått ett jättebra första intryck.

– Alla är superhärliga och välkomnande. Det har varit jättebra på alla sätt.

– Ungdomarna vill bara spela, det är coolt. Jag är förvånad att ingen är här än. Spelarna brukar komma redan nu och börja göra sig redo. Jag behöver inte motivera dom. Jag behöver bara coacha dom och det är lättare än att göra båda. Jag gillar mentaliteten här.

Moore berättar att han knappast är i Sverige för att jobba ihop pengar. Han är här för chansen att få uppleva baseboll i ännu ett land.

– Jag har inget arbetstillstånd här. Jag har arbetstillstånd i Australien och det är bra löner där. Jag lever på besparingar. De ger mig ett ställe att bo på och jag tjänar inte pengar, men spenderar inte mycket heller. Jag är här för att spela baseboll och sprida kärleken till sporten.

– Det är alltid lika kul att se ungdomar över världen spela. Hemma spelar ju alla. Här är det intressant att höra historierna. ”Hur började du med baseboll, hur började du?”.

Hur är det att åka runt i världen och spela?

– Jag kommer ju alltid tillbaka! Jag är ett stort fan, säger Moore med ett leende.

Lag har dragit sig ur

Bats inledde förra säsongen strålande för att sedan dippa, sluta tre av fyra lag i södra elitserien och missa slutspel.

Den här säsongen består elitserien endast av fem lag. Sundsvall och Sölvesborg har försvunnit jämfört med förra året.

– Det är tråkigt när basebollen blir mindre. Det här innebär att de fem lagen kommer vara bättre. Det gäller att vi kommer redo till matcherna.

Topp fyra spelar semifinal efter grundserien.

– Det är så klart målet.

Riley Moore, kanadensaren Kian Johnston och slovenen Rok Čuček är alla på plats och redo för spel i lördagens premiärmatcher mot regerande mästarlaget Rättvik Butchers.

De yngre spelarna har blivit ett år äldre medan mer rutinerade spelare som Anton Calson, elitseriens ”homerunkung” förra säsongen, finns kvar. Den kombinationen gör Moore hoppfull.

– Rättvik är en av de bättre klubbarna, det blir ett bra test. Det ska bli spännande att se vilken nivå jag och laget är på. Sen är det upp till mig som coach att göra val – vad vi ska träna på för att bli så bra som vi kan vara.

Vad sa vi om surströmmingen nu då... Skulle du prova?

– Jag och Kian har pratat om det... Kanske när vädret har blivit bättre och vi är på riktigt bra humör. Jag har hört att man ska öppna det under vatten och grejer. Jag blev mer rädd när jag såg det på video, men jag tror att jag kommer testa... Till slut. Kian får öppna och jag äter bara, säger Moore med ett skratt.

Artikeltaggar

BasebollElitserien i basebollKarlskoga BatsRiley Moore

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.