Hoppa till huvudinnehållet

Spännande möten speglas i film – så gick det när USA:s soldater kom till Loka Brunn

Publicerad:
Flygarna har morgongymnastik på Loka Brunn.
Flygarna har morgongymnastik på Loka Brunn. Foto: Arkiv/Jan-Olof Nilsson

Sommaren 1944 landade unga amerikanska soldater på Loka Brunn.

Filmaren och föreläsaren Jan-Olof Nilsson har gjort en film om dessa spännande händelser som han kallar ”Möten vid brunnen” och den 7 maj blir det filmvisning på herrgården i Grythyttan.

Under andra världskriget internerade Sverige skadade amerikanska flygare och en av de platserna var på Loka Brunn. Journalisten, författaren och filmaren Jan-Olof Nilsson har tillsammans med sitt team gjort en film om kärlek, vänskap och dramatik. Här berättar de sista ögonvittnena från både Sverige och USA om sina upplevelser. Det är i det närmaste en helt okänd historia, men de som var med glömmer aldrig.

– Som liten såg min far ett flygplan störta, jag hörde talas om händelsen och far berättade ofta vad han sett. Jag hörde även talas om de här amerikanska soldaterna som under andra världskriget kom till Sverige och jag började forska i ämnet. Jag har sökt upp och intervjuat dem och lagt ner minst 30 år av mitt liv på det här, berättar filmaren och föreläsaren Jan-Olof Nilsson.

Barndomsvännerna Jane Johnsons och Anna-Greta Gustafsson med omtyckte flygaren Harry Rhodes. Tack vare filmen återsågs flickorna på Loka Brunn efter 75 år.
Barndomsvännerna Jane Johnsons och Anna-Greta Gustafsson med omtyckte flygaren Harry Rhodes. Tack vare filmen återsågs flickorna på Loka Brunn efter 75 år. Foto: Arkiv/Jan-Olof Nilsson

Det var många flygare som störtade i Sverige och som till en följd av det blev internerade i landet. Till slut blev det trångt i interneringslägren som fanns i bland Falun, Rättvik och Västerås, man behövde således ett nytt ställe att inhysa dessa soldater på. Valet föll till slut på Loka Brunn och i maj 1944 anlände den första gruppen på 160 man till Loka.

– Den första filmen som jag gjorde på det aktuella temat hette Lucky Strike, en filmatisering av min bok med samma namn. Efter att ha hört talas om de amerikanska flygarna på Loka Brunn, kände jag att jag ville gå vidare med mina efterforskningar och 2020 hade filmen ”Möten vid brunnen” premiär i min hemstad Falkenberg. Filmen skildrar gripande möten, människor och livsöden. Jag har träffat och intervjuat kvinnor som berättat att nära vänskap uppstått med soldaterna, men även kärlek som resulterat i barn, säger Jan-Olof.

Filmaren och författaren Jan-Olof Nilsson.
Filmaren och författaren Jan-Olof Nilsson. Foto: Anette Olander

Efter många år

Jan-Olof har varit över i Amerika och intervjuat den siste amerikanske flygaren. Jan-Olof lyckades att få tag på honom i Florida. Han har även intervjuat två flickor som var barn till anställda på Loka Brunn och som tack vare filmen nu har återförenats efter 75 år. Eftersom det är så många möten som uppstått på Loka och många trådar som vävs in i varandra, valde filmaren det passande namnet ”Möten vid brunnen”.

– I filmen beskriver även jag de kulturkrockar som kunde uppstå. I Falun var soldaterna vana att kunna roa sig i staden med olika aktiviteter, de kunde till exempel gå på bio. Nu skulle man alltså skicka ut folk i skogen, hur skulle det gå? Många soldater som var på permission tog sig då in till Filipstad där de köpte kanoter som de roade sig med. I ett fall slutade det i tragedi, en soldat, som hade överlevt både krig och flygkrasch, drunknade under en kanotfärd, avslöjar Jan-Olof.

Filmaren hann fånga de sista rörelserna från krigsårens Loka Brunn. Flygaren Sam Mastrogiacomo gick bort vid 96 års ålder.
Filmaren hann fånga de sista rörelserna från krigsårens Loka Brunn. Flygaren Sam Mastrogiacomo gick bort vid 96 års ålder. Foto: Arkiv/Jan-Olof Nilsson

Gripande öden

Filmen är en och en halv timme lång och publiken kommer alltså att möta både gripande möten och människoöden, men också få en inblick i hur livet kunde te sig i Sverige i mitten på 1940 talet när andra världskriget rasade i världen.

– En beryktad fotbollsmatch ägde på den tiden rum i Grythyttan mellan de amerikanska soldaterna från Loka Brunn och det lokala fotbollslaget. Det var ju fascinerande i sig att det var amerikanska soldater i laget, men det ryktades även om att det skulle finnas med en äkta indian i laget. Man hade dock förväntat sig att han skulle se ut på ett annorlunda sätt, kanske med huvudbonad av fjädrar eller dylikt. Men intresset för denna fotbollsmatch sägs ha varit enormt stort. Jag försökte faktiskt få tag på denne indian, jag lyckades till slut få tag på hans dotter i Amerika och hans kanot uppfanns senare i Fisklösen, berättar Jan-Olof.

Och fortsätter:

– Filmen speglar spännande möten människor emellan och man får en inblick i hur vardagen kunde se ut i 1940-talets Sverige och jag försöker även att skildra de krockar som kan uppstå, när skilda kulturer möter varandra i det svenska lantliga samhället. Jag skulle säga att filmen är poetisk och stillsam i tonen, säger Jan-Olof.

Unga, stiliga och världsvana. De amerikanska flygarna blev snabbt populära bland flickorna.
Unga, stiliga och världsvana. De amerikanska flygarna blev snabbt populära bland flickorna. Foto: Arkiv/Jan-Olof Nilsson

Artikeltaggar

Andra världskrigetFilmFilmerGrythyttanHistoriaJan-Olof NilssonLokaLoka BrunnUSA

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.