Hoppa till huvudinnehållet

Trots larmen – mikropopcorn klarar PFAS-test

Publicerad:
Tio av tolv testade mikropopcorn innehåller inte för höga halter av PFAS, visar ett test från Råd & Rön. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Trots larm om PFAS i mikropopcorn innehåller tio av tolv testade sorter i svenska butikshyllor inga spår av de giftiga kemikalierna, visar ett labbtest som Råd & Rön har genomfört.

Två av sorterna innehåller spår av PFAS, men en så pass liten mängd att det troligen rör sig om föroreningar orsakade av omgivningen och inte något som tillverkaren använt i tillverkningsprocessen av produkten.

Flera tester har genom åren visat att mikropopcorn innehållit PFAS, framför allt påsarna, eftersom kemikalierna stöter bort fett och vatten.

PFAS är en mycket svårnedbrytbar grupp kemikalier och kallas ibland för evighetskemikalier. De kan samlas i kroppen och kopplas till bland annat olika typer av cancer.

Artikeltaggar

FöroreningarKemikalierLivsmedelMat och dryckSverigeTeknik och vetenskap

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.