Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Alla tjänar på ett jämlikt Sverige

Publicerad:
Frukost i skolan är ett exempel på vad Vänsterpartiet vill genomföra, skriver Maria Nyberg och Anna Lilja, vänsterpartiet Karlskoga.
Frukost i skolan är ett exempel på vad Vänsterpartiet vill genomföra, skriver Maria Nyberg och Anna Lilja, vänsterpartiet Karlskoga. Foto: Malin Lundberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Många av oss säger, "vi ses i tåget på 1 maj".

Samtidigt finns det väldigt många som skrattar åt fenomenet första maj och tycker att det är en förlegad tradition från en svunnen tid och som tycks tro att alla förmåner som arbetaren i Sverige har kämpat sig till kommer finnas för alltid och har kommit till av ren välvilja.

Så är det naturligtvis inte, de som tror det borde läsa på lite om hur arbetarrörelsen växte fram i Sverige och hur de som gick före oss offrade både blod, svett, tårar och ibland sina liv för att få till bättre villkor, glöm aldrig Ådalen 1931.

Den

Första maj har firats i Sverige i flera hundra år. I bondesamhället var det den dagen som markerade sommarens ankomst, och djuren fick släppas på grönbete.

Under medeltiden firades första maj till minne av två av Jesu lärjungar, det var först i slutet av 1800-talet som 1maj uppstod i den form vi firar den idag, nämligen som arbetarklassens högtidsdag.

Kampen var från början intimt förknippad med kampen för åtta timmars arbetsdag och i Paris lades 1889 fram ett förslag om att 1 maj skulle vara det datum som skulle bli arbetarrörelsens högtidsdag.

Den första demonstrationen hölls alltså den första maj 1890 och har sedan dess varit arbetarnas dag.

Många är de förmåner och rättigheter som vi arbetare lyckats få igenom tack vare att vi varit eniga och hållit ihop och kanske tycker många att nu har vi ju det så bra i Sverige, varför ska ni fjanta runt på första maj med banderoller, slagord och plakat?

Jo det ska vi, eftersom alla rättigheter måste försvaras och bevakas, och att det är alltid de med minst inflytande och lägsta inkomster som blir de stora förlorarna när det blir en kris i ett land.

När inflationen driver upp priserna på mat, boende, el och bränsle krävs politisk handlingskraft för att fördela konsekvenserna på ett rättvist och solidariskt sätt, alla barn ska kunna äta sig mätta i Sverige, alla ska ha råd att värma sin bostad och ha pengar kvar att leva för när hyran är betald.

Det är allas ansvar, ”Alla ska ha råd”.

Vänsterpartiet i Karlskoga har lämnat in en motion om avgiftsfri frukost till alla barn och ungdomar i grundskolan och gymnasiet.

Vi ser att orättvisorna växer och att de som är vår framtid, barnen är de som far mest illa.

Arbetarklassen får i dagens samhälle kämpa för att få sin vardag att gå ihop, det är ovärdigt ett land som Sverige att vi har en ökande ojämlikhet, där fler och fler halkar efter i lön, medan andra lever i stort överflöd, Vänsterpartiet vill att alla ska ha råd att leva i vårt Sverige.

Vi vet att det är många barnfamiljer som drabbas hårt av krisen.

Ensamstående föräldrar som drar ned på sitt matintag för att kunna ge sina barn mat, och skolor som larmar om att många barn äter upp sig på fredagar och måndagar.

Vänsterpartiet har presenterat ett förslag att höja barnbidraget med 400 kronor. För att finansiera detta föreslår vi att RUT-avdraget ska pausas. Det betyder att 4,7 miljoner kronor hamnar hos Sveriges barnfamiljer i stället för att finansiera städning hos höginkomsttagare.

Alla tjänar på ett jämlikt Sverige, och därför måste vi våga omfördela en del av alla de pengar som faktiskt finns i landet.

Politik på riktigt är Vänsterpartistisk politik!

Hoppas vi ses under de röda fanorna på måndag den 1/5!

Maria Nyberg

Anna Lilja

Vänsterpartiet Karlskoga

Artikeltaggar

Anna LiljaDemonstrationerKarlskogaLönerMaria NybergMotionerParisPolitikVänsterpartiet