Hoppa till huvudinnehållet

Gillar att sticka – stack till Stockholm och slog igenom

Publicerad:
Det mesta i utställningen är stickat eller virkat.
Det mesta i utställningen är stickat eller virkat. Foto: Privat

Ann Bonander Looft. Så heter hon, den stickningsintresserade Degerforstjejen som flyttade till Stockholm som 20-åring och som har jobbat med stora namn inom teatern. Nu är hon aktuell med en utställning av sin textila konst.

Vid det här laget har Ann Bonander Looft en lång karriär som scenograf, kostymör och textilformgivare vid teatern bakom sig, främst vid Dramaten och Stadsteatern i Stockholm. Bland hennes uppdragsgivare genom åren finns till exempel Lars Norén.

Men hon har också, ända sedan barndomen i Degerfors, ett brinnande intresse för stickning.

Det intresset har nu utmynnat i en utställning som heter Stickerskan.

– Jag har stickat hela mitt liv. Mamma lärde mig när jag var barn. För runt 15 år sedan började jag sticka mer avancerat. Det har vuxit och vuxit. Jag är fortfarande kostymör, men hela stickningsbiten tar allt mer plats i mitt yrke.

Hon har haft med sina verk på utställningar förr.

– Men nu är jag helt solo! Det är första gången jag har en soloutställning. Det är pirrigt men väldigt roligt.

Dansade balett

Utställningen består av verk som Ann Bonander Looft har stickat, broderat, skissat eller virkat. Det gemensamma temat för de flesta av verken är kvinnokroppen.

– I teatern har jag klätt så många kroppar för att vara med och skapa karaktär.

Som barn sydde och stickade hon - och dansade balett.

– Jag dansande klassisk balett hos Lena Backman i Karlskoga. Hon hade varit på operan och hade en liten balettstudio vid gamla hembygdsgården i Karlskoga. Där hade vi uppvisningar.

Hon tyckte väldigt mycket om allt som hörde till uppvisningarna, inte minst att det skulle sys kläder till dem.

– Jag tror att det var nånstans där som mitt intresse väcktes.

20 år gammal flyttade hon till Stockholm och sökte jobb inom teatern.

– Jag sa att jag kunde sy, men de sa nej eftersom jag inte hade någon erfarenhet.

Ann Bonander Looft.
Ann Bonander Looft. Foto: Privat

Hon började jobba med inredning, men ville jobba med teater och gick många olika utbildningar inom sömnad, vävning, teckning och mycket annat.

Sedan träffade hon mannen som skulle bli hennes make, Richard Looft.

– Han jobbade som regiassistent åt Ingmar Bergman och han regisserade också egna pjäser. Han övertalade mig att jag kunde göra kostym till en av hans pjäser. Sedan rullade det på!

Knappt bärbara

Under utställningen på Galleri Glas visar Ann Bonander Looft ett urval av sin textila konst. Där finns till exempel en kollektion av stickade modekreationer som enligt henne själv knappt är bärbara.

Där finns också textila skulpturer, större och mindre ”modedockor”, brodyrer och kostymskisser. Enligt galleriet kan influenser spåras från såväl konstnärer som Louise Bourgeois och Pablo Picasso som från modekreatörer som Elsa Shiaparelli, Alexander McQueen och Sonia Rykiel.

Den här fullstora kappan tog mellan 150 och 200 timmar att sticka. På fri hand.
Den här fullstora kappan tog mellan 150 och 200 timmar att sticka. På fri hand. Foto: Privat

Ett verk som hon spontant lyfter fram är en gul kappa i full storlek.

– Den är handstickad. Den tog nånstans mellan 150 och 200 timmar att göra.

Hon berättar att hon stickar helt utan mönster.

– Jag stickar bara efter min egen idé. Jag får en bild i huvudet av vad jag vill göra. Då blir jag ivrig att få se det på riktigt och sätter igång att sticka, utan mönster. Jag brukar inte ens skissa.

Hon berättar att en del liknar hennes sätt att arbeta vid att göra en skulptur, där hon genom stickning modellerar fram formerna.

Skapar egna ramar

I framtiden vill hon kunna ägna ännu mer tid åt sin konst.

– Jag vill inte släppa teatern helt, men jag är väldigt intresserad av det här konstspåret. Det är en utmaning. Inom teatern måste jag förhålla mig till ett manus och till regissören och skådespelarna. Då är man i en process med andra i ett konstnärligt team. När jag sysslar med konst får jag göra precis vad jag själv vill, vilket också är skrämmande på ett sätt.

Hon tycker att det är en skräck när hon upplever att det blir för fritt.

– Jag blir rädd om nån säger att jag får göra precis vad jag vill. Därför skapar jag mina egna ramar. Då tycker jag att det blir en fördjupning i det man gör.

Det har tagit mycket tid och energi att skapa utställningen. Ibland har hon stickat så mycket att hon överansträngt händerna och tvingats till vila.

– Men det har varit väldigt lustfyllt genom hela processen - och det är det fortfarande!

Avslutningsvis har Ann Bonander Looft en uppmaning till tidningens läsare:

– Kom till Galleri Glas! Kom och titta om ni ska till Stockholm. Utställningen finns där hela sommaren.

Utställningen pågår på Galleri Glas på Nybrogatan 34 i centrala Stockholm mellan 24 maj och 10 augusti.

Artikeltaggar

Ann Bonander LooftDegerforsDramatenGallerierKarlskogaKonstNöje/KulturStockholmTeaterUtställningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.