Granbergsdals skola granskad av Skolinspektionen: ”Vi har agerat”

Publicerad:
Granbergsdals skola i Karlskoga har, liksom andra verksamheter som bedrivs av annan huvudman, granskats av Skolinspektionen. Foto: Helena Lundberg

Skolinspektionen har vid en riktad tillsyn av Granbergsdals skola funnit brister som man krävt att skolans huvudman, styrelsen, ska vidta åtgärder för.

– Vi har gjort rätt och fixat allt. Det här var utanför vår vetskap, men vi har agerat helt efter Skolinspektionens beslut, säger ordförande Joakim Thunberg.

Orsaken till inspektionen av Granbergsdals skola är att man 2019 införde regler om ägare- och ledningsprövning i skollagen. Det innebär att alla verksamheter som söker tillstånd granskas av Skolinspektionen i samband med att nya tillståndsansökningar inkommer.

Det visade sig i början av 2021 att många av de huvudmän som hade sitt tillstånd innan regleringen, däribland Granbergsdals skola, inte genomgått denna prövning. Därför beslutade Skolinspektionen att starta ett projekt med målsättningen att genomföra granskning av samtliga verksamheter.

Granskningen omfattar att se över ekonomin i såväl verksamhet som privatekonomi och lämplighet bland styrelsens ledamöter.

– Som en del i prövningen undersöker vi om personerna i ägar- och ledningskretsen blivit dömda för brott med utdrag ur belastningsregistret, säger juristen Johannes Behndig vid Skolinspektionen.

Har avgått

Under hösten 2022 var det Granbergsdals skola som stod på tur för granskning. Efter att Skolinspektionen gått igenom samtliga personer i styrelse och skolan fann man att en person, under en period på ett par tre år, haft upprepade problem med sin ekonomi.

– Att en styrelseledamot missköter sin privatekonomi är en indikation på att ledamoten kan ses som olämplig. Som medlem i styrelsen så är ledamoten delaktig i beslut som rör huvudmannens ekonomi och det finns därmed risk för att verksamheten drabbas negativt, fortsätter Behndig.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att syftet med prövningen är att förhindra att oseriösa aktörer verkar inom välfärdssektorn och att det då räcker med att det finns brister hos en person för att lämplighetskravet inte ska anses vara uppfyllt. Och att man efter granskningen bedömer att Granbergsdals skola inte uppfyller det kravet.

Man har därför i sitt beslut krävt att personen i fråga inte längre ska ha kvar sitt uppdrag i styrelsen, något Granbergsdals skola nu åtgärdat.

– Vi har nyligen haft styrelsemöte och fått in det i protokoll, säger Thunberg.

Han berättar att personen valde själv att avsäga sig sin roll i styrelsen.

– Sen är det tråkigt för den här personen har varit en bra drivkraft i gruppen och väldigt engagerad, men vi vill förstås följa Skolinspektionens beslut, säger Thunberg.

Personen i fråga säger själv att det inte är några ”hard feelings”.

– Jag drev ett företag för några år sedan som inte bar sig ekonomiskt. När jag gick in i styrelsen så hade jag ingen aning om att något sådant skulle ligga skolan i fatet, säger den avgående ledamoten och fortsätter:

– Men jag köper Skolinspektionens beslut och har lämnat min post. Så nu får jag vara med som en ”vanlig förälder” och hjälpa till som alla andra i föreningen.

Ser över rutiner

Att man som ledamot i verksamhetens styrelse behöver ha ordnad ekonomi även privat har fått Granbergsdals skola att fundera på nya rutiner.

– Vi drar alltid ut från brottsregistret i och med att vi är i en skolverksamhet, men där kommer ju inte den ekonomiska biten med. Vi ska se om vi behöver upprätta någon rutin om en kreditupplysning när man går in i styrelsen i alla fall för firmatecknarna, säger Thunberg.

Samtliga personer i styrelsen samt personer som har väsentligt inflytande i verksamheten har ingått i granskningen.

I granskningen av skolans ekonomi har det framgått att Granbergsdals skola bär sina kostnader över tid, har ett stabilt eget kapital och har därmed ekonomiska förutsättningar för att bedriva sin skolverksamhet. I den delen av granskningen avslutades ärendet omgående.

Artikeltaggar

ÅtgärderGranbergsdalGranskningarKarlskogaSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorStyrelser

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare