Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Vi är fler än rasisterna

Publicerad:
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I lördags lade Zeyneb upp en bild i det kanske svenskaste av alla svenska forum på internet: Facebookgruppen Smörgåstårtans vänner. ”Idag firar vi Eid och dagen till ära har jag gjort denna smörgåstårta”, skrev hon meden bild på sin tårta hon tänkt fira den muslimska fastans avslutande högtid med.

Inlägget avslutas med ”Slutligen toppade jag tårtan med grönsaker, ägg och vår kära flagga enligt bild. Glad Eid!”. Flaggan? Den svenska.

Ja, ni fattar ju. Det hade kunnat sluta precis hur illa som helst det där. Det har vi fått vänja oss vid. Svenskar som inte alla vill gå med på är svenskar, får vara beredda på att mötas av alla tänkbara nivåer av påhopp, glåpord och rasism.

För ingen kan vid det här laget ha missat vad Murhaf, tolvåringen i Skåne som nu sålt majblommor för över hisnande fyra miljoner kronor, fått ta emot i form av vidriga rasistiska attacker som sen spårade ut ytterligare i vilda konspirationsteorier om fusksiffror och penningtvätt. Man hade kunnat skratta åt hur korkat det var om det inte vore för att måltavlan var ett litet barn.

Å andra sidan hade han aldrig kunnat sälja majblommor för såna otroliga summor om attackerna inte väckt vanliga svenskar ur sin dvala och lockat fram det bästa i folk. Varje nytt påhopp fullkomligen drunknade i dussintals positiva budskap – och ännu mer insamlade pengar till en viktig organisation som gör skillnad för barn i hela landet.

Ja, på sina håll verkade till och med nättrollen tycka att det var lite jobbigt ändå att det var ett par sverigedemokrater som under eget namn valde att kommentera så grovt rasistiskt att partiet fick kalla in alla för krishantering – och nästan, men bara nästan, fick statsministern att markera.

Inte får hårt dock, för det är trots allt bara ett par dagar sedan justitieutskottets sverigedemokratiska ordförande öppet – och från övriga högerpartiers företrädare hittills oemotsagd – förklarade att Sverige borde ”utvisa alla icke-svenska medborgare och övriga som inte har Sverige att göra”.

Det utspelet låtsas nog Kristersson inte ha sett. Det var svårare att undvika uppmärksamheten kring Murhaf.

Hur det gick med Zeynebs smörgåstårta då? På ett par dagar har det på inlägget trillat in 6000 gilla-markeringar och kommentarsfältet fyllts med enbart positiva kommentarer och glada tillrop om ”Glad Eid”.

Det känns kanske inte alltid så, men vi är fler än rasisterna. Vi är fler som försvarar den svenska anständigheten. Fler som försvarar det äkta svenska: solidaritet och medmänsklighet. När det skriks och gapas som allra värst är det lätt att glömma det.

Men så säljer ett barn rekordmånga majblommor och nån bakar en fin smörgåstårta och kärleken bara flödar över.

Artikeltaggar

GrönsakerHögtiderKärlekMänskligtRasismSkåne län