Hoppa till huvudinnehållet

Kraftig ökning av gods i Otterbäckens hamn – slår i taket: ”Som en blöt filt”

Publicerad:
Göran Lidström, vd för Vänerhamn, menar att längre avtal kring hamnarna än man har idag behövs för att satsningar ska kunna göras.
Göran Lidström, vd för Vänerhamn, menar att längre avtal kring hamnarna än man har idag behövs för att satsningar ska kunna göras. Foto: Per Claesson

Så mycket gods hanterades vid Otterbäckens hamn i fjol att Vänerhamn var nära att slå i taket för sitt miljötillstånd. Nu håller ett nytt kalklager dessutom på att byggas i hamnen.

Men osäkerhet kring nya slussar i Trollhättan och korta arrendeavtal för hamnarna hämmar utvecklingen, enligt Göran Lidström, vd Vänerhamn.

– Det blir som en blöt filt, säger han.

Vänerhamn ägs av sex kommuner runt sjön samt Lantmännen. I dagsläget arrenderar bolaget sina hamnar i Vänern på tvååriga avtal. Det är alldeles för kortsiktiga avtal anser Vänerhamn. De facto kan man inte formellt utlova att man driver hamnarna efter december 2024, då nuvarande avtal kan löpa ut.

– Det gör att det blir svårt att göra investeringar tillsammans med kunder. De vill ha långa avtal, det vill vi också, säger Göran Lidström.

Han har för Vänerhamns styrelse vänt sig till ägarna för att vädja om att långsiktiga avtal för hamnarna tecknas snarast möjligt. I en skrivelse nämns att flera viktiga kunder uttryckt att ”investeringar på hundratals miljoner kronor riskerar att inte genomföras om inte tillgång till fungerande hamnar kan garanteras”.

Vänerhamns förslag är att utgå från dagens avtal men att förlänga avtalstiden till minst tio år.

Sade upp avtal

Vänerhamn bildades 1994 och arrenderar hamnar i Karlstad, Kristinehamn, Otterbäcken, Lidköping och Vänersborg. Tidigare gällde tioåriga avtal, men 2020 sa kommunerna Kristinehamn och Karlstad upp avtalen för omförhandling.

Några nya avtal har inte tagits fram, varför de gamla avtalen förlängs med två år i taget. Detta gäller inte enbart Kristinehamn och Karlstad utan även de övriga kommunerna med hamnar, eftersom avtalen hänger ihop.

Linda Larsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.
Linda Larsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Karlstad. Foto: Tommy Pedersen

Sedan 2020 har ett maktskifte skett i Karlstads kommun och nuvarande kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S) vet inte varför man sa upp avtalet.

– Det var inte jag som styrde då. Det nuvarande styret har en ambition att utveckla hamnverksamheten och ge så goda förutsättningar som möjligt, säger hon.

Linda Larsson vill inte föregripa en diskussion mellan ägarna om hur långa avtal som ska skrivas, men säger att man från Karlstads sida är flexibel.

– Vi är intresserade av att våra hamnar utvecklas. Jag tror på målet om att dubblera sjöfarten, säger Linda Larsson.

Lars Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kristinehamn, vill inte kommentera frågan om längre arrendeavtal i nuläget.

Björn Thodenius (M) är kommunstyrelsens ordförande i Gullspångs kommun, som äger hamnen i Otterbäcken.
Björn Thodenius (M) är kommunstyrelsens ordförande i Gullspångs kommun, som äger hamnen i Otterbäcken. Foto: Per Claesson

Gullspångs kommun, som äger hamnen i Otterbäcken, skulle gärna se längre avtal.

– Det krävs långsiktiga avtal för att investeringar ska kunna göras, det är självklart, säger Björn Thodenius (M), kommunstyrelsens ordförande i Gullspång.

Nytt kalklager

Med Gullspångs kommun har ett separat avtal gjorts, som sträcker sig längre än arrendetiden, vilket var nödvändigt för en investering i ett nytt kalklager i Otterbäcken.

Det är det stora internationella kalkföretaget Lhoist som tillsammans med Vänerhamn uppför ett magasin och två silos i Otterbäckens hamn. Det beräknas vara klart till halvårsskiftet i år.

Investeringen i nytt kalklager i Otterbäckens hamn sker i samarbete. Magasinet till vänster uppförs av Vänerhamn och till höger ses den första av två silobyggnader som kalkföretaget Lhoist reser.
Investeringen i nytt kalklager i Otterbäckens hamn sker i samarbete. Magasinet till vänster uppförs av Vänerhamn och till höger ses den första av två silobyggnader som kalkföretaget Lhoist reser. Foto: Per Claesson

Nya slussar i Trollhätte kanal

En annan osäkerhet för Vänerhamn är var de nya slussarna i Trollhättan ska placeras. Tanken var från början att bygga en ny kanal för att man ska kunna använda den gamla under den långa byggtiden. Men Trollhättans stad har motsatt sig nya sträckningar som föreslagits och därför har det även tittats på att bygga i befintlig sträckning. Det skulle innebära ett totalstopp i trafiken under flera år, vilket Vänerhamn och flera företag som nyttjar farleden ser som förödande.

Enligt Trafikverket och Sjöfartsverket ska ett nytt förslag presenteras till hösten.

– Detta är också hämmande för oss. Jag tror att det blir ett bra förslag, men vi är i ett vänteläge, säger Göran Lidström.

Ett flertal politiker på olika håll runt sjön har uttryckt att det skulle få orimliga konsekvenser att stänga av trafiken under flera år.

– Det är viktigt för oss att slussarna kan användas under hela byggnationen. Det är helt avgörande för Karlstads näringsliv som är beroende av att slussarna fungerar, säger Linda Larsson.

Stor ökning

Samtidigt har godsvolymerna i hamnarna ökat de senaste åren. Inte minst gäller detta i Otterbäckens hamn, som i fjol var mycket nära att överskrida sitt miljötillstånd.

Under slutet av året var Otterbäckens hamnchef Maria Gustafsson tvungen att hela tiden ha stenkoll på att mängden gods inte överskred den tillåtna nivån på 400 000 ton. Det slutade på 399 972 ton.

Nu kommer dessutom det nya kalklagret till i år, men enligt Göran Lidström är det inte säkert att det blir riktigt lika stora volymer i år.

– Vi vet att vi hade onormalt mycket av vissa godsslag i fjol, men vi kommer att behöva följa det här, säger han.

Osäkerheten till följd av slussarna i Trollhättan och de korta arrendeavtalen gör att Vänerhamn har dragit sig för att ansöka om ett nytt utökat miljötillstånd, vilket är en mycket omfattande process, enligt Göran Lidström.

Artikeltaggar

AvtalBjörn ThodeniusEkonomiGöran LidströmInvesteringarKarlstadKommunstyrelsenKristinehamnLantmännenLhoistLinda LarssonOtterbäckenSjöfartsverketTrafikTrafikverketVänerhamn

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.