Hoppa till huvudinnehållet

Första maj firades trots hårt motstånd av vädret

Publicerad:
Socialdemokraterna i Karlskoga trotsade regnet och gick i ett förstamajtåg till Ekmansdalen. Foto: Per Lindgren

Årets förstamajfirande i Karlskoga och Degerfors präglades av ett konstant strilande regn. Men inte ens det mest envisa regn kunde hindra Vänsterpartister och Socialdemokrater från att fira sin dag i Karlskoga och Degerfors.

Vänstern i Degerfors och Karlskoga hade ett gemensamt arrangemang. Tanken var att det skulle äga rum utanför Folkets hus på Medborgarplatsen i Degerfors, men på grund av regnet flyttade man in evenemanget på Tunet istället.

Ämnen som togs upp i talen var bland annat de höga elpriserna och Sveriges ansökan om att gå med i Nato.

Gertowe Thörnros var en av talarna vid Vänsterns förstamajfirande i Degerfors.
Gertowe Thörnros var en av talarna vid Vänsterns förstamajfirande i Degerfors. Foto: Per Lindgren

En av talarna var Gertowe Thörnros. Han tyckte att det är en dålig idé att gå med i Nato och att det vore bättre om Sverige höll sig utanför.

– Jag tycker att det är dags att vi begär att regeringen ska dra tillbaka sin Natoansökan.

Under tak

Socialdemokraterna i Degerfors hade sitt förstamajfirande i Folkets park, med hoppborg för barnen och musik och tal för de vuxna. På grund av regnet skedde det hela under tak. För musiken stod Degerfors musikkår, som spelade valda bitar mellan talen.

Degerfors musikkår spelade under Socialdemokraternas förstamajfirande i Degerfors.
Degerfors musikkår spelade under Socialdemokraternas förstamajfirande i Degerfors. Foto: Per Lindgren

Först ut av talarna var regionrådet Nina Höijer. Hon skulle egentligen ha talat lite senare under dagen, men arrangörerna fick stuva om lite i programmet eftersom hon med kort varsel hade blivit tvungen att hasta vidare.

I sitt tal tog hon bland annat upp de tuffa tider som vi lever i nu.

– Priserna på det nödvändiga är så höga att ensamstående föräldrar avstår från att äta för att säkra att deras barn blir mätta.

Hon kommenterade också det politiska styret i Degerfors.

Nina Höijer i Degerfors.
Nina Höijer i Degerfors. Foto: Per Lindgren

– Jag tycker att de har skaffat sig ett bra teamnamn. M och V - vi som omändrar oss.

I Karlskoga hade Socialdemokraterna vädret till trots anordnat ett förstamajtåg, där man samlades utanför Folkets hus och sedan marscherade till Ekmansdalen.

Där blev det musik, fika, fiskdamm och tal.

Inte lika självklar

Huvudtalare var ingen mindre än Nina Höijer. Den tänkte huvudtalaren Daniel Andersson, som är ordförande för HBT-Socialdemokrater Sverige, hade nämligen blivit sjuk. Det var därför Höijer varit tvungen att hasta vidare så kvickt från Degerfors lite tidigare på dagen.

Nina Höijer i Karlskoga.
Nina Höijer i Karlskoga. Foto: Per Lindgren

Bland de andra talarna märktes skådespelaren Figge Norling, som faktiskt fyller år just den 1 maj och som växte upp i Karlskoga på 70-talet. Han konstaterade att den solidaritet som var självklar då inte är lika självklar längre.

– När vi började sälja ut välfärden på 80-talet började också skillnaden på fattig och rik att växa. Och den ökar dramatiskt fortfarande. Jag förstår inte varför man ska kunna tjäna pengar, som ett privat företag eller person, på vård och skola. Det är väl vårt gemensamma intresse? Vi ska, i min värld, självklart äga så mycket som möjligt tillsammans.

  • De som trotsade regnet kunde trösta sig med en korv.
    De som trotsade regnet kunde trösta sig med en korv. Foto: Per Lindgren
  • Åke Norén.
    Åke Norén. Foto: Per Lindgren
  • Socialdemokraterna i Karlskoga trotsade regnet och gick i ett förstamajtåg till Ekmansdalen.
    Socialdemokraterna i Karlskoga trotsade regnet och gick i ett förstamajtåg till Ekmansdalen. Foto: Per Lindgren

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors musikkårEkmansdalenFigge NorlingFörsta majGertowe ThörnrosKarlskogaNatoNina HöijerPolitikRegnSkådespelareSocialdemokraternaVarsel

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.