Hoppa till huvudinnehållet

Pugh Rogefeldt död: "Till slut gick det inte"

Publicerad:
Pugh Rogefeldt fotograferad inför sin medverkan i TV4:s "Så mycket bättre" 2012. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Artisten Pugh Rogefeldt är död. Han avled under natten till måndagen, uppger hans son Michael Rogefeldt.

– Han har kämpat på otroligt hårt, men till slut gick det inte, säger han till TT.

Torbjörn "Pugh" Rogefeldt hade varit sjuk en längre tid och gick bort under natten.

– Pappa har varit väldigt sjuk, men de sista två veckorna har han långsamt blivit ännu sämre. Till slut tynade han bort. Han gick bort i natt strax före klockan två, lugnt och stilla, säger Michael Rogefeldt.

Sedan ett år tillbaka bodde Pugh Rogefeldt på ett särskilt boende i Slite på Gotland.

– Vi bor på fastlandet, så vi var inte där. Men min yngsta bror bor på Gotland så han har varit där under morgonen, säger Michael Rogefeldt.

Accepterade sjukdomen

I december 2021 meddelade Pugh Rogefeldt att han avslutade sin musikkarriär. Anledningen var att han drabbats av den obotliga nervsjukdomen kortikobasal degeneration, CBD. Det är en sjukdom som bland annat kan påverka funktioner som förmågan att svälja, talet, minnet och balansen.

– Egentligen trodde vi nog att det här skulle ske för nästan ett år sedan. Han har kämpat på otroligt hårt, men till slut så gick det inte, säger Michael Rogefeldt.

Han beskriver sin far som en kämpe mot sjukdomen.

– Han accepterade den på något vis, säger han. När han inte längre kunde spela gitarr så satsade han på sången i stället.

Första gången han märkte av symtom från sjukdomen var inför en spelning på Cirkus i Stockholm 2019, då Pugh Rogefeldt skulle fira 50 år som artist. På grund av känningar i handen kunde gitarristen Rogefeldt inte spela sitt instrument under konsertkvällen.

"Skönt att fått lämna"

Gitarristen Jojje Wadenius spelade med Pugh Rogefeldt på de klassiska skivorna i början av karriären och återknöt bekantskapen några årtionden senare.

– På sätt och vis känns det skönt att han har fått lämna nu. Han har haft det helt eländigt ett par år, säger Wadenius till TT.

Han besökte Pugh Rogefeldt senaste gången för ett och ett halvt år sedan.

– Då klarade han av att snacka i fem minuter. Eller, vi fick väl mera ögonkontakt.

Deras musikaliska samspel fungerade så bra därför att de kom från olika håll i musikvärlden, tror Wadenius.

– Han var väl till en början lite rädd för att jag var så väldigt skolad och han kom liksom från en väldig intuitiv bakgrund. men det gör ju jag också i och för sig, det var bara det att jag hade större erfarenhet av att jobba i branschen när vi träffades först.

– Men med tiden var han inte så rädd för mig.

Pugh Rogefeldt blev 76 år.

Mikael Forsell/TT

Boel Holm/TT

Pugh Rogefeldt och Jojje Wadenius tillsammans 1970. Duon kom från olika håll, men blev nära vänner.
Pugh Rogefeldt och Jojje Wadenius tillsammans 1970. Duon kom från olika håll, men blev nära vänner. Foto: Hans Runesson/Skånereportage/IBL Bildbyrå/TT

Artikeltaggar

Nöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.