Hoppa till huvudinnehållet

Starka känslor kring bojorten: ”Jag är helt ärligt superbesviken”

Publicerad:

Bojorten Christine af Bro, Kristinehamns flytande stadsvapen, ligger i Stockholm och inväntar politikernas dom. I bästa fall kommer det ett beslut tidigast i höst som det ser ut just nu.

NKP ringde upp piraten, initiativtagaren, kommunalrådet och den före detta skepparen för att fråga: vad tycker du?

Mikaela Löfgren har i över tio år axlat rollen som Mikaela Klumpfot, piraten som gjort bojortens piratturer till ett verkligt äventyr för stora och små.
Mikaela Löfgren har i över tio år axlat rollen som Mikaela Klumpfot, piraten som gjort bojortens piratturer till ett verkligt äventyr för stora och små. Foto: Adina Magnusson

Mikaela Löfgren, pirat på bojorten:

– Jag är helt ärligt superbesviken. Besluten har tagit för lång tid. Vad är planen? undrar hon.

Mikaela Löfgren iklär sig varje sommar rollen som piraten Mikaela Klumpfot och har varit ett uppskattat inslag på bojortens piratturer där hon har jagat illvilliga saxare i Kristinehamns skärgård.

– Min upplevelse är att man inte riktigt verkar förstå hur viktig bojorten Christine av Bro är för Kristinehamn. Det är en av våra främsta turistattraktioner. Den bidrar med väldigt mycket, inte minst för barnfamiljer, och är inte bara ett flytande stadsvapen.

Jag är helt ärligt superbesviken. Besluten har tagit för lång tid. Vad är planen?
Mikaela ”Klumpfot” Löfgren, pirat

Är du orolig att båten inte kommer tillbaka i trafik något mer?

– Alltså, jag vågar inte tänka tanken. Nu när jag inte har fått vara pirat på ett tag så har jag märkt hur mycket båten betyder för mig, och hur förknippad med bojorten som jag har blivit. Det kommer fram folk till mig minst en gång i veckan och frågar hur det blir med bojorten. Det känns jobbigt att den ska ligga uppe i Stockholm. Man borde ha förstått att vi skulle hamna i ett sånt här läge om ingenting görs.

Hon är besviken på politikerna i Kristinehamn som hon anser har varit både för långsamma och för otydliga. Hon tycker att det var fel av kommunstyrelsen att säga nej till att direktupphandla delar av reparationerna i början av året.

– Då hade man kunnat fixa det som är mest akut och sedan vänta med det andra, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är lite fegt. Om man vill sälja båten eller vad man nu tänker sig, säg det då! Det är en stor turistattraktion som vi riskerar att förlora.

Bo Wennström
Bo Wennström Foto: Adina Magnusson

Bo Wennström, initiativtagare:

Bo Wennström var en av eldsjälarna bakom bygget av bojorten för snart 20 år sedan.

– På den tiden hade vi en förening med över 100 medlemmar. Att få ihop 25 man som kunde hjälpas åt att olja båten tog en timme. Jag tror inte på idén att underhållet av en sån här skapelse ska skötas av avlönad personal. Det måste finnas en grupp som känner ansvar, men här verkar det inte finnas något intresse. Jag är tveksam till om kommunen klarar av det här på egen hand. Kanske är det bäst om den arrenderas ut eller säljs? säger han om bojortens framtid.

Det handlar om underlåtelse av kommunal egendom under lång tid. Snart blir det ett piratskepp på riktigt.
Bo Wennström

Bo Wennström säger att han ”lider i tystnad” där han följer turerna kring bojorten på avstånd.

– Det finns en båt i Sjötorp som heter Bellevue som de håller på att fixa och feja med hela tiden. Men det är en järnbåt. Alla som har haft en båt någon gång vet hur det är. Ett trädäck som inte får omsorg på sex-sju år, då blir det så här. Det är underlåtelse av kommunal egendom under lång tid. Snart blir det ett piratskepp på riktigt.

Bo Wennström tycker att det finns många märkligheter i hanteringen av ärendet, som att båten körs till Stockholm istället för till Sjötorp eller hur det kan komma sig att reparationskostnaderna plötsligt har sprungit iväg till en bra bit över miljonen.

– Men det är klart, två miljoner på tio år... det blir 200 000 om året, och det är väl någonstans där underhållet brukar ligga, säger han och fortsätter:

– Förr fanns det personer i behov av kommunala sysselsättningsåtgärder som kunde hjälpa till att sköta båten. Såna personer finns det väl att tillgå än idag?

Lars Nilsson (S), kommunalråd i Kristinehamn.
Lars Nilsson (S), kommunalråd i Kristinehamn. Foto: Kristinehamns kommun

Lars Nilsson (S), kommunalråd:

Lars Nilsson (S), kommunalråd i Kristinehamn, vill inte föregå processen och den upphandling som ska genomföras under sommaren.

– Vi måste ha ett helhetspris. Vad kommer det att kosta? När vi vet det kommer ärendet att tas upp av kommunstyrelsen igen. Det är där vi är nu, så jag kan egentligen inte uttala mig mer om det här.

Det har varit lite för få turer och ganska dyrt för en barnfamilj att åka med
Lars Nilsson (S)

Lars Nilsson säger att han anser att bojorten på senare tid inte har varit tillräckligt tillgänglig för allmänheten.

Hur menar du då?

– Det har varit lite för få turer och ganska dyrt för en barnfamilj att åka med. Ska vi lägga mycket pengar på att få båten i ordning så måste den blir mer tillgänglig för allmänheten, kristinehamnarna, och inte bara vara en turistattraktion. För nu är det väl främst det den har varit.

Väger det ändå inte ganska tungt med en turistattraktion?

– Jo, det är sånt vi måste väga in också. Men först och främst måste vi ha klart för oss vad det kommer att kosta. Vi har ju inte alla pengar i världen, svarar Lars Nilsson (S).

Jörgen Wessman (SD), före detta skeppare på bojorten.
Jörgen Wessman (SD), före detta skeppare på bojorten. Foto: Magnus Carlsson

Jörgen Wessman (SD), politiker och före detta skeppare:

I 16 år var Jörgen Wessman (SD), idag lokalpolitiker, skeppare på bojorten Christine af Bro.

Vad skulle det innebära om bojorten försvann från Kristinehamn?

– Jag tror att det skulle vara en stor förlust. I Kristinehamn har vi två saker som folk är intresserade av, och det ena är Picassoskulpturen och det andra är bojorten, säger han.

Jörgen Wessman säger att Sverigedemokraterna i början av året ville markera hur viktig de tyckte att frågan med bojorten var. I deras budget fanns det en post med pengar som var öronmärkta för underhåll av båten, omkring en halv miljon kronor.

– Men vi hade inte en tanke på att den budgeten skulle gå igenom. Dessutom förstod vi mycket väl att de pengarna inte skulle räcka. Däremot så sa de på kommunfullmäktige så sent som igår (torsdag) att det går väldigt bra för kommunen och att det finns ett överskott av pengar. Ändå blev vi nerröstade när vi föreslog att man skulle ta lite pengar för att renovera båten medan den fortfarande låg i docka.

I Kristinehamn har vi två saker som folk är intresserade av, och det ena är Picassoskulpturen och det andra är bojorten
Jörgen Wessman (SD)

Jörgen Wessman säger att det blir krångligt och dyrt att frakta båten till och från Stockholm oavsett vilken väg den politiska viljan väljer att ta framöver.

– Det man kan säga är att det är segt, men det är det ju i politiken. Det är en naturlag. Och det finns naturligtvis många andra ärenden som är lika viktiga och viktigare än det här, som skola och sjukvård.

Ingen båtsommar med bojorten i Kristinehamn – kan missa flera säsonger

Artikeltaggar

BåtarBo WennströmBojortenBudgetarEkonomiJörgen WessmanKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristinehamnLars NilssonNKPSjötorpStockholmSverigedemokraternaTrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.