Hoppa till huvudinnehållet

Ekelund (MP) säger nej till att chefer ska kunna ge stora avgångsvederlag

Publicerad:
Daniel Ekelund (MP) berättar om sin egen motion om reglerande av avgångsvederlag och om förslaget som Patrik Nyström (SD) lagt om partisekreterare. Foto: Kajsa Juslin

Daniel Ekelund (MP) föreslår en begränsning för chefer när det kommer till avtal om avgångsvederlag. Motionen lämnades in i början av sommaren 2022, men har ännu inte diskuterats i politiken.

Det har gått ett år sedan Karlskoga kommun tecknade avtal med tre högt uppsatta tjänstemän. Avtal som kostade skattebetalarna många miljoner kronor.

Inte ens två månader efter händelsen lämnade Daniel Ekelund (MP) in en motion som skulle kunna förhindra att chefer själva skriver liknande avtal framöver.

– Min motion är direkt kopplad till händelserna med tjänstemannen förra våren, säger Ekelund.

Säkerhetsventil

Han menar att det är politiskt förtroendevalda som sätter budget och prioriteringar i Karlskoga kommun. Och som har det yttersta budgetansvaret, men att delegationsordningen som finns säger det motsatta.

– Vi har en delegationsordning där enskilda chefer kan dela ut hur mycket pengar som helst till varandra. Jag tycker inte det känns rätt, säger Ekelund och fortsätter:

– Så min motion säger att chefer bara får skriva avgångsvederlag om tre månader, that’s it. Och att det dessutom ska skrivas under av ytterligare en förvaltningschef eller kommundirektör.

Hans förslag motsätter dock inte att större avtal skrivs men att det då är kommunstyrelsens arbetsutskott som får fatta sådant beslut.

– Om det finns goda skäl så finns möjligheten fortfarande kvar, men då är det människor som blivit folkvalda som ska stå för beslutet. Inte fler tjänstepersoner som dunkar varandra i ryggen och sticker från kommunen med en massa miljoner.

Han ser händelsen från förra året som ett misslyckande och hoppas att hans motion, om den går igenom, ska förhindra liknande situationer.

– Vi behöver sätta någon form av säkerhetsventil på det här för annars så blir det vilda västern. Och har man då människor som inte tar sitt uppdrag på allvar, då faller systemet som bygger på tillit och sen har vi personer som inte ens vet vad ordet betyder, fortsätter Ekelund.

Genomskinligt

Att motionen lämnades in för snart ett år sedan och ännu inte varit uppe på bordet ser han inte som så konstigt, däremot att andra motioner seglat förbi i kön ställer han sig kritisk till.

– Patrik (reds.anm. Nyström från Sverigedemokraterna) la det här ledamotsinitiativet om partisekreterare med god argumentation. Det är den snabbast hanterade motionen som jag kan minnas, kanske någonsin, säger Ekelund.

Om sin egen motion har han goda förhoppningar om att den ska falla väl i godo när den tas upp, vilket han hoppas blir snart.

– En motion brukar ta mellan ett halvår och ett år innan den kommer upp. Jag tror inte den är bortglömd, men jag tror inte att det är berett av tjänstepersoner än , avslutar Ekelund.

Händelsen med tjänstemannen kostar skattebetalarna över fyra miljonerTrots nytt jobb får Harryson sin månadslön på 113 000 av kommunen

Artikeltaggar

AlliansenAvtalDaniel EkelundKarlskoga kommunKommunstyrelsenMiljöpartietMotionerPolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.