Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogasonen är med på återtåget som går via Karlskoga: ”Det blir speciellt”

Publicerad:
Värmländske backen Simon Bertilsson skrev i april på ett nytt treårsavtal med allsvenska Brynäs.
Värmländske backen Simon Bertilsson skrev i april på ett nytt treårsavtal med allsvenska Brynäs. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

I början på april kom beskedet att Simon Bertilsson skrivit nytt treårskontrakt med Brynäs och för Karlskogasonen väntar nu alltså allsvenskan och möten med moderklubben BIK.

– Det blir speciellt. Det var några år sedan jag var där och spelade. Jag tror det var i J18 senast, säger den 32-årige backen.

Karlskogasonen stannar i Brynäs: ”Gävle är mitt hem”

Simon Bertilsson lämnade BIK Karlskoga efter säsongen 2007 där han mestadels lirade i just klubbens J18-lag och han lämnade för Brynäs IF. Ett Brynäs som han sedan dess representerat hela karriären utöver en säsong i KHL 2020 hos HK Sochi.

Simon Bertilsson, som vann SM-guld med Gävleklubben 2012 och spelade OS med Tre Kronor 2018, var assisterande kapten i det Brynäs som säsongen som gick åkte ur SHL och nu laddar för spel i hockeyallsvenskan. Det stoppade inte den meriterade backen från att skriva ett nytt treårskontrakt över säsongen 2026 vilket blev officiellt den 4 april.

– Det känns bra. Vi var några som bestämde oss för att stanna kvar och hjälpa Brynäs tillbaka till SHL. Det känns som att rätt killar stannade kvar och då blev jag ännu mer taggad, konstaterar Simon Bertilsson.

Imponerande allsvenskt bygge

Anton Rödin, Greg Scott, Jacob Blomqvist och Linus Ölund är exempel på andra spelare som blir kvar i allsvenska Brynäs. Truppbygget ser med andra ord ljust ut trots den tunga säsongen som gick.

– Besvikelsen ligger väl kvar fortfarande. Men nu måste man se framåt och det är bra killar som stannat i laget. Sedan är det många platser i laget som ska fyllas men det är maj och det ser bra ut.

Var det givet för dig att stanna i Brynäs?

– Ja, det var det väl egentligen. Jag har varit här så länge och jag kanske inte kände ett ansvar, men det kändes rätt att stanna och försöka ge tillbaka, säger Simon Bertilsson.

Hur ser du på att spela i allsvenskan som du aldrig gjort tidigare?

– Det är en tuff liga, den är nog tuffare än SHL. Det kommer bli tufft, men jäkligt kul faktiskt. Man får se lite nya ställen och det är säkert ett lite annat spel så det ska bara bli kul.

Brynäs Simon Bertilsson och Malmö Redhawks Carl Persson i SHL-kvalet som Malmö vann med 4–1 i matcher.
Brynäs Simon Bertilsson och Malmö Redhawks Carl Persson i SHL-kvalet som Malmö vann med 4–1 i matcher. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

Simon Bertilsson och kompani blickar framåt och får helt enkelt göra nästa säsong till en rolig säsong, trots spel i den svenska andraligan.

– Ja, absolut. Nu är vi i allsvenskan. SHL var förra säsongen och nu är det allsvenskan. Det ska bli kul att komma till nya ställen som sagt. Folk kanske tror att vi inte tycker det är kul att åka till vissa ställen men vi ska få ihop vårt lag så att det blir roligt överallt.

Bortamatcher inför familj

Ett ställe som Brynäs ska besöka är ju Nobelhallen i Karlskoga och för Bertilsson väntar alltså matcher mot moderklubben BIK.

– Det blir speciellt. Det var några år sedan jag var där och spelade. Jag tror det var i J18 senast. Det ska bli kul. Familj och så vidare lär komma och kolla på matcherna så klart det kommer bli kul att spela inför dem.

Simon Bertilsson och huvudtränare Tommy Jonsson blev svenska mästare med Brynäs IF säsongen 2012.
Simon Bertilsson och huvudtränare Tommy Jonsson blev svenska mästare med Brynäs IF säsongen 2012. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagBIK Karlskoga JuniorBrynäs IFHockeyallsvenskanIshockeyKHLNobelhallenSHLSimon BertilssonTre Kronor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.