Hoppa till huvudinnehållet

Matcha din rosé med mat – inte bara prat!

Publicerad:
Ett glas rosé gör sig bra till mat, skriver Sofia Ander och kommer med tips på bra smakkombinationer. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Den första strimman av sol på uteserveringarna innebär rosévin i glasen.

Allt enligt svensk tradition, och snudd på lag.

Personligen dricker jag mer än gärna rosé en kylslagen höstdag eller mitt i kalla vintern.

För det första, det piggar upp. Och för det andra, rosévin faktiskt är en utmärkt matkompanjon!

Många roséviner kräver visserligen inte mycket mer än en uteplats i solen, några oliver, en ska nötter och gott sällskap. De är gjorda för att konsumeras under våren och sommaren. Inte reflekteras så mycket över. Inte överanalyseras eller lagras. Men numera finns det roséviner i flertalet stilar, smakprofiler och inte minst ett brett prisspann. Och de passar utmärkt till många typer av maträtter, kryddor och smaker.

Passar det mesta

Den saftiga frukten, uppfriskande syran och läskande mineraltonen klarar allt från hettan i det asiatiska köket, kryddorna i indiska grytor, grillad fisk, smakrika korvar, kyckling och givetvis en mängd vegetariska rätter.

I dag blir ni därmed serverade en meny på fem typer av roséviner från olika ursprung med förslag på maträtter. Våga matcha din rosé med mat – inte bara prat!

Klassisk sallad nicoice

Den fräscha sydfranska salladen med ursprung Nice, gjord på lätt halstrad eller ofta konserverad tonfisk av hög kvalitet. Sällskapet består av ägghalvor, kapris, kokt potatis, oliver och grönsallad. En rejäl men samtidigt fräsch sallad med både sälta och smaker av ett soldränkt Medelhav. Vi håller oss till området och plockar ut ett vin från Provence.

Villa Moncigale Coteaux d’Aix-en-Provence Rosé 2022

(nr 59756, 139 kronor, ordervara)

Klassiskt, uppfriskande och snyggt. Innehåller allt man vill ha från Provence - vilda hallon, grapefrukt, solvarma jordgubbar och läskande syror. Det är välgjort och det är vackert. Gjort på de områdestypiska druvorna grenache, cinsault, syrah samt ett stänk cabernet sauvignon.

Insalta Caprese

Krämig mozzarella eller burrata. Solvarma söta tomater. Färsk basilika. Olivolja, en skvätt balsamvinäger och några drag med pepparkvarnen. En gnutta flingsalt på toppen. Enkelt, tidlöst och så mycket Italien på en tallrik. Lägg till några skivor parmaskinka och varm focaccia så blir det ännu mer italienskt. En rosé med samma ursprung som rätten är självskrivet.

Colle Reale Cerasuolo Rosé 2022

(nr 2242. 99 kr, fast sortiment)

Ekologiskt, veganvänligt och inte minst ytterst drinkvänligt. En fräsch favorit med inbjudande skön frukt som hallon, jordgubbar, aprikos, persika och röd apelsin. Innehåll - 100 procent superpigg montepulciano från regionen Abruzzerna på italiens östkust.

Grillade örtiga korvar och grönsaker

Grillen har säkert börjat gå varm i många hushåll. Förhoppningsvis kan vi se fram emot en lång och varm grillsäsong. Något som är enkelt och gott att lägga på gallret är korvar med hög kötthalt och vårens fina primörer. Mat som inte kräver särskilt mycket tid och som inte ska krånglas till heller. Köp några olika varianter - lammkorv, hetkryddig chorizo och salsicca proppad med örter. I grönsaksväg lägger vi tillpaprika, zucchini och vårlökar. Sådant som finns i butikerna just nu. Släng på grillen och servera med en enkel yoghurtsås på citron, vitlök, chiliflakes och dina favoritörter.

Här krävs det en vin som har stuns och frukt. Varför inte en Tavel? Platsen för rosé med färgen, attityden och rejält med smak.

Les Lauzeraies Tavel 2021

(nr 2724. 139 kronor, fast sortiment)

Fylligt, friskt och alltid lika pålitligt. En rosé som smakar som den ser ut - tänk körsbär, skogshallon, varma örter och röd apelsin. Kan dessutom lagras i flera år. Och våga spara en flaska eller fler till julmaten. Rödkål, julskinka och lax, det är ingen match för Tavel!

Grillad kryddig kyckling och rostad sötpotatis

Kyckling är en tacksam råvara som går att smaksätta på många sätt. Tillbehören kan också styra valet av vin. Rotfrukter och fylliga såser för oss till hyllan med svala rödviner. Citronmarinerad kyckling och en grönsallad passar bättre till fylliga vita. Men vi kan också gå på ett mellanting - en rosé! I Sydafrika är det minst lika poppis att grilla som här. Där kallar man denna sociala sammankomst för braii. Ett ord från Afrikaans braaivleis som betyder ”grillat kött”. Där landar det mesta på gallret - fågel, fisk, nötkött och korvar. Vi gnider in kycklingen i en rub, en torr marinad på paprikapulver, vitlökspulver, kryddnejlika, salt och peppar. En rub med viss hetta, som enkelt rundas av med en fruktig rosé.

Iona Sophie le Rosé 2022.
Iona Sophie le Rosé 2022.

Iona Sophie le Rosé 2022

(nr 90239. 149 kronor, 4 200 flaskor lanseras 28/4)

Saftig rosé gjord på 100 procent svalodlad pinot noir. Solmogna jordgubbar, tranbär, hallon och den exotiska kryddigheten blir en finfin kombo till matens lilla hetta och den naturliga sötman från sötpotatisen.

Chèvre chaud

Med varmare temperaturer och sol kommer längtan efter lättare mat och grönt på tallriken. Att följa årstiderna och handla svenskt känns mer aktuellt, och hållbart, än någonsin. Sparrisen är på ingång. Knipplök och morötter passar bra att lägga på grillen. Och glöm inte de svenska rödbetorna, som vi kokar och äter tillsammans med ugnsbakad getost, gröna blad som ruccola och maché, valnötter och en sötsyrlig dressing på honung och vitvinsvinäger. En riktigt klassiker från Frankrike som går under namnet Chèvre chaud. Den serveras ibland gratinerad på bröd.

Vinet kommer naturligtvis från Frankrike och har en livfull syra som trivs perfekt ihop med den syrliga getosten.

Château Bonnet Rosé 2022.
Château Bonnet Rosé 2022.

Château Bonnet Rosé 2022

(nr 71814. 119 kronor, ordervara)

Rökig mineral, läskande fräschör och ett fång örter. En sval och uppiggande rosé från Bordeaux, gjord på cabernet sauvignon, merlot och en skvätt sémillon. Njut av vita och röda vinbär, granatäpple och rosa grapefrukt. En stilig matchning till ovan sallad.

Artikeltaggar

Mat och dryckVin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.