Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Tänker ni skydda aborträtten?

Publicerad:
Ledamöter i MUF Örebro län vill veta hur KD:s Hans Eklind och Mikael Oscarsson tänker rösta om att grundlagsskydda aborträtten.
Ledamöter i MUF Örebro län vill veta hur KD:s Hans Eklind och Mikael Oscarsson tänker rösta om att grundlagsskydda aborträtten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På regeringskansliet utreds nu ett förslag om att aborträtten ska skyddas i grundlagen. Detta efter en överenskommelse som fastslås i tidöavtalet. De två KD-ledamöterna Hans Eklind och Mikael Oscarsson går ut med att de kommer att rösta nej till att skydda aborträtten i grundlagen, det skrev tidningen ”Världen idag” den 6 april.

MUF Örebro län kräver två saker, att Hans Eklind och hans partikollegor ställer sig bakom regeringens gemensamma löfte om grundlagsskyddad aborträtt och att Hans Eklind bekräftar att han avser trycka grönt i riksdagen när förslaget kommer fram.

Kristdemokraterna som redan har en komplex historia gällande abortfrågan måste tydligare markera för att skydda aborträtten. Kristdemokraterna måste bevisa att de på riktigt vill garantera kvinnor rätten till att göra abort. Den kristdemokratiska partiledningen har stått bakom svensk aborträtt sedan 1970-talet och det är dags att Hans Eklind helhjärtat ställer sig bakom det.

Det ska inte råda några tvivel var en moderatledd regering står i abortfrågan. Trots att aborträtten inte är hotad idag och att det finns en bred konsensus kring dagens lagstiftning idag, är det viktigt att säkra aborträtten för vår ungdomsgeneration i framtiden. Vi har sett hur vår föräldragenerations kamp om aborträtten nu fråntas den unga generationen i exempelvis USA och Polen. Ett frihetligt Sverige ska vara garanten för kvinnors rätt över sin egen kropp, därför ska aborträtten skyddas i grundlagen. Moderaterna drev igenom redan i opposition en modernare lagstiftning för hemabort och tidsgaranti när det kom till väntetider för abort.

Tidöpartierna var den sida av politiken som enades om gemensamma och konkreta lösningar på Sveriges problem. Svenska folket gav oss en majoritet i Sveriges riksdag, för att genomföra de löften vi gemensamt lovat i Tidöavtalet. Det är nu dags att vi, Hans Eklind och hans partikollegor håller vad vi har lovat, det är dags att skydda aborträtten i svensk grundlag.

Hans Eklind, dags att bekänna färg. Kommer du trycka rött eller grönt i riksdagen?

Magnus Stålberg, distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet (MUF) Örebro län

Milian Snekkerbakken, 1:e vice distriktsordförande MUF Örebro län

Elsa Lappalainen, 2:e vice distriktsordförande MUF Örebro län

Evan Am Zoll, ordförande Moderat Skolungdom Örebro län,

Lucas Holmberg, ordförande MUF Örebro Stad,

George Afram, ordförande Moderata Studenter Örebro

Oscar Lundmark, ledamot MUF Örebro län

Rasmus Rönnberg, ledamot MUF Örebro län

Mohsen Akbari, ledamot MUF Örebro län

Artikeltaggar

AbortBrott, lag och rättHans EklindKristdemokraternaLagstiftningModerat SkolungdomModerata StudenterModeraternaMUFPolitikUSAÖrebroÖrebro län