Hoppa till huvudinnehållet

Nytt världsrekord för Lerin – köparen får jätteakvarell och frimärken

Publicerad:
Hemtrakter är verket som slog rekord på Bukowskis. (Verket är beskuret på bilden.)
Hemtrakter är verket som slog rekord på Bukowskis. (Verket är beskuret på bilden.) Foto: Bukowskis

Ett nytt världsrekord för Lars Lerin har klubbats på Bukowskis.

För 805 000 kronor får köparen en akvarell modell större – och ett frimärkshäfte.

”Hemtrakter” heter Lerin-målningen som fick budgivarna att gå loss. Klubbslaget föll på 620 000 kronor, vilket är tangerat auktionsrekord på Lerinverk. Räknar man in alla avgifter, slås dock det tidigare rekordet från Uppsala auktionskammare och ett nytt världsrekord är uppnått.

Totalsumman inklusive avgifter blev 805 000.

Då får köparen dock inte bara bära hem en akvarell som mäter 1,5 gånger 1 meter, utan får på köpet också – ett frimärkshäfte.

Målningen avbildades nämligen på frimärke 2017 och ett häfte medföljde verket.

Stolta över rekordet

Bukowskis Contemporary Art & Design hölls i förra veckan och var auktionsföretagets första kvalitetsauktion för året. Där noterades många tuffa budstrider och höga noteringar. Förutom för Lars Lerin blev det ett nytt världsrekord även för Ulla Wiggen, med en målning från 1968 som såldes för 676 000 (inklusive avgifter).

Lars Lerin - här hemma i ateljén med katten Silling - fortsätter att locka budgivare till auktionshusen.
Lars Lerin - här hemma i ateljén med katten Silling - fortsätter att locka budgivare till auktionshusen. Foto: Tommy Pedersen

– Vi är glada och stolta över att Bukowskis uppnådde nya världsrekord för Ulla Wiggen och Lars Lerin. Intresset för svensk samtidskonst är fortsatt stort vilket återspeglas i auktionens miljonnoteringar. Det var en spännande auktion och alltid extra roligt när vi ser intensiv budgivning i salen, säger Louise Wrede, specialist på samtida konst, i ett pressmeddelande.

Auktionens allra dyraste verk blev Karin Mamma Anderssons ”Objekt”, som såldes för 2,8 miljoner.

Fortsatt Lerinfrossa hos auktionsfirman: ”Vi var nära världsrekordet”

Artikeltaggar

AuktionerBukowskisHammaröKonstLars LerinNöje/KulturUlla WiggenVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.