Insändare: Satsa på utbildning

Publicerad:
Signaturen ”undrande” menar att Karlskoga kommun inte får glömma bort kompetensutvecklingen inom vården. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Läste S-kvinnornas artikel om hur de vill utveckla äldreomsorgen. Många fina ord om att kompetent personal inte ska minutstyras, personalen ska vara stolta över sitt yrke. Självklart är det så.

Någonting som glöms bort är kompetensutveckling. Att ha "tillräckligt" med personal behöver inte betyda allt.

Personal på plats ska ha rätt kompetens. Personalen ska vara med och driva utvecklingsarbete som gynnar målgruppen de arbetar med. Undersköterskor behöver lyftas, deras kompetens ska tas till vara. Ett led i detta är att som i flera andra kommuner i länet utlysa tjänster för Specialistundersköterskor.

Genom att satsa på utbildning av erfarna undersköterskor höjs inte bara status i yrket, arbetsglädje utan vårdkvaliteten höjs också. Flera Yrkeshögskolor i landet bedriver YH-utbildningar inom äldrevård. Det är dags att Karlskoga kommun börjar uppmuntra sina undersköterskor att kompetensutveckla sig genom att studera till specialistundersköterska.

Att ha en specialistundersköterska på varje enhet, som kan vara med och driva förbättringsarbeten blir en resurs för hela verksamheten.

Undrande

Artikeltaggar

ÄldreomsorgKarlskoga kommunSkola och utbildningUtbildningYrkeshögskolor

Läs vidare