Hoppa till huvudinnehållet

Sportig italienare med driv

Publicerad:
Stig Martinsson adderar gärna mil på mätaren, hittills har bilen rullat 12 700 mil.
Stig Martinsson adderar gärna mil på mätaren, hittills har bilen rullat 12 700 mil. Foto: Peter Fredriksson

Snacka om att ha en ovanlig bil. När Stig Martinsson åker på bilträffar med sin Pininfarina Spider Azzurra från 1985 väcker han uppmärksamhet.

Det hela började med att han ville ha något modernt att ratta. Hemma i garaget har han en Fiat 600 från 1958, och även om bilen är i ett kanonskick är den inte så rolig att köra längre sträckor med.

Visst gjordes några resor till bilens hemland för många år sedan, men sedan dess har det inte blivit några utflykter till Italien.

När han på omvägar fick veta att det skulle finnas en hyfsat modern Fiat 124 Spider från 1980-talet till salu, som precis importerats från Tyskland kunde han inte motstå frestelsen att åka och titta på den.

Den varvvilliga tvålitersmotorn ger 105 hästar vilket var det effektuttag som gällde för de bilar som såldes i Europa.
Den varvvilliga tvålitersmotorn ger 105 hästar vilket var det effektuttag som gällde för de bilar som såldes i Europa. Foto: Peter Fredriksson

Snart visade det sig att det här inte var vilken Fiat som helst, det var en av de sist tillverkade, som såldes under ett helt annat namn, nämligen det vackert klingande Pininfarina Spider Azzurra.

–  Skicket visade sig vara betydligt bättre än jag räknat med och jag slog till på stört, säger Stig Martinsson som inte ångrat köpet en enda gång.

Bilen hade innan den kom till Sverige haft en enda ägare, en äldre dam från Hamburg. Av allt att döma tog hon hand om den lilla röda sportbilen enligt konstens alla regler, och sannolikt rullade den då bara vid några enstaka tillfällen på sommaren.

Aktern är vackert strömlinjeformad och dekaltrimmad med tidstypiska klistermärken från 1980-talet.
Aktern är vackert strömlinjeformad och dekaltrimmad med tidstypiska klistermärken från 1980-talet. Foto: Peter Fredriksson

Trots att Fiats bilar från den tiden var kända för att rosta finns det inte en antydan till rostangrepp någonstans, och den lysande klarröda lacken har bara bättrats på där det kommit stenskott. Inte heller märks det något slitage på den läderklädda ratten, läderklädseln eller mattorna.

Skicket visade sig vara betydligt bättre än jag räknat med
Stig Martinsson, bilens ägare

–  Till och med tyget på suffletten är i nyskick, det verkar som att den aldrig varit uppfälld, säger Stig Martinsson när han med van hand fäller upp den lite snabbt eftersom ett regnmoln oväntat glider förbi.

Skyfallet uteblir dock och vi åker en runda inne i Karlshamn där många flanörer stannar till och tittar nyfiket på den lilla röda sportbilen.

Förarplatsen är avskalad och funktionell, och självklart pryds rattnavet med Pininfarinas egen symbol.
Förarplatsen är avskalad och funktionell, och självklart pryds rattnavet med Pininfarinas egen symbol. Foto: Peter Fredriksson

De vackra formerna från den italienska designfirman Pininfarina är tidlösa och det är tydligt att designen fortfarande går hem även bland dem som inte är bilnördar.

Men nu är Spidern inte bara en ovanligt smakfull designstudie, under skalet finns det avancerad teknik som gjorde att bilen var toppmodern när den lanserades 1966 under namnet Fiat Sport 124 Sport Spider.

”Den går som en dröm”, menar Stig Martinsson som är nöjd med sin ovanliga bil.
”Den går som en dröm”, menar Stig Martinsson som är nöjd med sin ovanliga bil. Foto: Peter Fredriksson

I början var Fiats lilla sportbil en succé, men med tiden minskade försäljningen. När företaget till slut gav upp 1982 ville designfirman Pininfarina ändå göra ett försök att utveckla och sälja modellen vidare och lyckades förfina den till perfektion.

–  När den kom som årsmodell 1985,5 hade man gjort 100 förbättringar som omfattade mer effektiva bromsar och förbättrad styrning, säger Stig Martinsson som inte har några större planer för bilen den närmaste tiden.

Men det blir i alla fall en rejäl polering av lacken eftersom den fått några mindre repor, och sedan gör han som vanligt en ordentlig service på egen hand enligt Pininfarinas rekommendationer.

–  Den stora fördelen med de här bilarna är att de bygger på beprövad grundteknik från Fiats vanliga bilar och det innebär att det sällan är några bekymmer med mekaniken. Värre är det med rosten, så där gäller det att vara uppmärksam.

Peter Fredriksson / TT

Förarplatsen är avskalad och funktionell, och självklart pryds rattnavet med Pininfarinas egen symbol.
Förarplatsen är avskalad och funktionell, och självklart pryds rattnavet med Pininfarinas egen symbol. Foto: Peter Fredriksson
Fakta

Pininfarina Spider Azzurra 1985,5

+ Fordonet är bakhjulsdrivet och har en effekt på 105 hästkrafter.

+ Den har fem växlar med golvspak.

+ Bilen har skivbromsar fram och bak.

+ Den väger 950 kilo och är 415 centimeter lång och 161 centimeter bred.

Artikeltaggar

DesignFiatFordonFörsäljningHamburgItalienMotorPininfarinaTeknikTyskland

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.