Hoppa till huvudinnehållet

Fler studenter tar studielån

Publicerad:
Andelen studerande som använder både bidraget och lånedelen av studiemedlet ökar. Arkivbild.
Andelen studerande som använder både bidraget och lånedelen av studiemedlet ökar. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet studerande med studiemedel sjönk förra året, men andelen som lånade pengar till studier ökade till den högsta nivån sedan 2004, skriver CSN i ett pressmeddelande.

Andelen studerande som använder både bidraget och lånedelen av studiemedlet har ökat de senaste tio åren, men förra årets ökning är den enskilt största på 25 år.

Malin Lundquist, analytiker på CSN, tror att det finns flera orsaker. En kan vara att studiemedlets köpkraft minskat i takt med inflationen.

"De senaste årens låga ränta på studielån, som under 2022 var på 0,0 procent, kan också påverka", säger hon i ett pressmeddelande.

Förra året hade 1,7 miljoner en studieskuld hos CSN – det högsta antalet någonsin. Men återbetalningsgraden är hög. Låntagare i Sverige betalade in 94,4 procent av årsbeloppet och för utlandsbosatta låntagare ökade det till 80,9 procent.

Ingenjörsstudenter om Karlskogas försvarsindustri: ”I framkant inom innovation”Färre söker till Örebro universitet – men väntas bli fler

Artikeltaggar

CSNInflationSkola och utbildningStudenterStudielånStudiemedel

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.