Bifrost hyllar företagsam 19-åring med stipendium

Publicerad:
Hanna Hårstad Henriksson tar emot kulturstipendiet från Peter Sund från Bifrost i Karlskoga. Foto: Tomas Sönnerstam

19-åriga Hanna Hårstad Henriksson uppmärksammades med ett kulturstipendium till unga människor som gjort något speciellt.

– Hon har en förmåga att skriva små detaljer som blir viktiga, det är helt fantastiskt, säger Peter Sundh från ordenssällskapet Bifrost som står bakom stipendiet.

Peter Sundh förklarar att Hanna Hårstad Henriksson har utmärkt sig genom att bland annat skrivit en egen pjäs utifrån boken The Wave, som hon kallar för Strömmen. En pjäs hon satte upp och regisserade tillsammans med Peter Krantz.

– Hanna har en förmåga att skriva små detaljer som blir viktiga, det är helt fantastiskt. Det här ser ju vi som ordersällskap att det är väldigt speciellt och därför får hon det här stipendiet, säger Peter Sundh.

Hur känns det att få detta stipendium?

– Det var jätteroligt. Jag är väl lite orolig för att folk ska vara skeptiska när man som nybörjare vill sätta upp pjäser, så det är väldigt roligt att folk uppskattar det. Jag letar lägenhet nu så det är dit pengarna kommer att gå, svarar Hanna Hårstad Henriksson som är aktiv inom teaterföreningen Lyset.

Utdelningen skedde vid Björkborns herrgård där Lyset nu repeterar Alice i Underlandet.

– Det finns väldigt många bra skådespelare i Karlskoga, skulle vi bara gå efter det skulle pengarna snabbt ta slut, säger Peter Sundh.

Nu håller Hanna på med ett manus baserat på boken Tvillingarna Thornthwaits testamente.

– Jag läste boken när jag var liten. Det är en skruvad historia som har inspirerat mig väldigt mycket. Efter att jag skrev Strömmen fick jag idén att även göra denna bok till en pjäs. Det är inte helt lätt att få en bok som utspelar sig på 20 olika platser att ta plats på en scen och även att visa eller sätta repliker till allt som beskrivs i boken. Det är en rolig utmaning.

Carlestenfonden

Bifrost är ett ordenssällskap som bara finns i Sverige. I Karlskoga finns en fond som heter Carlestenfonden. Den skapades av Knut Carlesten som vid hög ålder bestämde att pengarna skulle gå till ungdomar som jobbar med kultur. Det är pengar som är ditsatta med särskilda regler, berättar Peter Sundh.

– Vi delar inte ut stipendiet varje år utan bara när vi hittar en ung människa som gjort något speciellt som vi vill uppmärksamma och visa vår uppskattning. Jag är engagerad inom kulturen och har lite koll, säger Peter Sundh.

Tidigare har stipendiet bland andra mottagits av Marcus Carlsson, Simon Tarakkamäki och Anna Sjöberg.

Artikeltaggar

Björkborns herrgårdNöje/KulturStipendierTeaterföreningen Lyset

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare