Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogatjejen Ella: En av finalisterna i P4 Nästa 2023

Publicerad:
Amalia Jansson
amalia.jansson@kt-kuriren.se
Ella, 20, är en av fem finalister i länsfinalen av P4 Nästa 2023.
Ella, 20, är en av fem finalister i länsfinalen av P4 Nästa 2023. Foto: Viktor Björk

20 år gamla singer- och songwritern ELLA från Karlskoga är en av fem finalister i länsfinalen av P4 Nästa 2023. Finalen går av stapeln i mitten av maj under en livespelning i Örebro.

– Detta är det största som hänt hittills i min musikkarriär, säger Ella Lindén.

Varje år håller Sveriges Radio en rikstäckande musiktävling för att lyfta låtskrivare, artister och ny musik. 2023 anordnas tävlingen för 16:e året i rad. Av alla 25 lokala finalister väljs åtta bidrag ut för att tävla i riksfinalen där vinnaren får sin låt spelad regelbundet på P4.

Karlskoga-tjejen Ella är i år en av fem finalister i länsfinalen av P4 Nästa Örebro och kommer den 17 maj få framföra sitt bidrag under en livespelning i Örebro, där en jury tillsammans med lyssnarröster utser en vinnare som är med och tävlar om en plats i riksfinalen.

– Jag släppte en svensk låt förra året som fick lite spridning, men jag har aldrig fått möjligheten att göra något sånt här tidigare. Det är verkligen jättekul, säger Ella.

”Låtskrivandet fungerar som terapi”

Ella har sysslat med musik i hela sitt liv och kommer från en musikalisk familj. Just nu studerar hon en låtskrivarlinje på folkhögskolan i Bollnäs där stort fokus ligger på att producera texter och att spela i ett band.

– Mitt mål är att en dag kunna arbeta med musik på heltid och nå ut med mina låtar, berättar Ella.

På frågan om varifrån hon hittar inspiration till musiken svarar hon att den största inspirationskällan är livet i synnerhet. Hon förklarar också att låtskrivandet och musiken fungerar som hennes terapi och används flitigt när hjärnan måste ventileras.

– Mina största musikaliska förebilder är Lizzy McAlpine och Billie Eilish som båda sysslar med alternativ pop, förklarar Ella.

Den musikgenre Ella ägnar sig åt mest är en blandning av alternativ pop, soul, funk och rock. Idéer från hennes huvud tillsammans med tankar och känslor bildar till slut till ELLA och hennes musik.

Bidrag till Melodifestivalen

– I år har vi haft ca 40-45 bidrag till tävlingen i Örebro, berättar Matias Holm, projektutvecklingschef på P4 Örebro.

Hittills har Örebro inte haft någon vinnare i riksfinalen, men 2016 fick bandet Les Gordons en plats i 2017 års upplaga av Melodifestivalen efter att ha tagit sig till finalen.

Lyssna på ELLAs bidrag, låten Crashland, här:

Artikeltaggar

Billie EilishBollnäsKarlskogaLes GordonsLizzy McAlpineMusikNöje/KulturP4 NästaP4 ÖrebroPopRockSoulSveriges RadioSveriges Radio P4Örebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.