Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Hjärtligt varsågod sa Degerfors IF – hjärtligt tack sa IFK Göteborg

Publicerad:
Foto: Roger Gleisner

Degerfors hade chansen att dra ifrån och försätta Göteborg i absolut kris. 90 minuter senare hade brukslaget kollapsat fullständigt och gett bort betydligt mer än sex mål och tre poäng.

Det kunde ha blivit en match mellan två lag med ångest, men efter helgens 2–1 för Degerfors och 1–1 för Göteborg var det bara ett lag med ångest kvar.

Degerfors hade, som jag ser det, chansen att sätta Göteborg i en potentiellt säsongslång kris. Degerfors hade chansen att skaffa sig ytterligare en stark kandidat till lag att ha bakom sig efter omgång 30.

Jätten låg på marken, stukad med andnöd. Att släppa in, nästintill ge bort, 0–1 på en hörna efter sex minuter är bland det sämsta man kan göra i det läget.

Degerfors gjorde just detta. Att Diego Campos markerar Gustav Svensson på en defensiv hörna känns konstigt – och det resulterade i ett psykologiskt viktigt mål för IFK. Nej, det var knappast frispark utan jag tycker Campos halkade väl enkelt i duellen med Svensson.

Hur sjukt det än låter vill jag få följande sagt: Jag tycker att Degerfors har mer teknisk kvalité i truppen än vad IFK Göteborg har.

Gustav Svensson, Adam Carlén, Sebastian Eriksson och Marcus Berg utgör ryggraden i ett IFK Göteborg som skulle kunna utmana vilket brottarlag som helst, men har ett underskott av kreativa spelare som kan göra det ”lilla extra” framåt.

Tur för IFK var att detta inte behövdes i den här matchen. Ett egentligen tekniskt bättre Degerfors slarvade för ofta i första halvlek, utsatte sig för onödiga risker, och är det något Göteborgs rutinerade lag känner igen så är det ett dukat bord.

Sondre Rossbach har varit kanon under säsongsinledningen, men skulle så klart ha räddat 2–0-skottet från snäv vinkel.

Seid Korac skulle så klart ha varit mer reaktionssnabb på djupledsbollen mot en 36-årig Marcus Berg. Korac kom efter, missade glidtacklingen (sista chansen) och är det något Berg absolut fortfarande kan så är det att förvalta frilägen.

0–3 efter 42 minuter. Matchen var över men du väcker en krisande storklubb, en stor del av krisande storstad, på egen risk.

0–4 efter 52, 0–5 efter 62 och slutligen 0–6 efter 84. Degerforsförsvaret var så sönderbombat och bräckligt att det kunde ha blivit fler mål.

Trebackslinjen som var en sensation mot Djurgården såg nu precis så ny och allsvenskt oprövad ut som den är.

Degerfors kollapsade på ett sätt som man inte har sett sedan samma 0–6 mot Elfsborg i samma sjätte omgång förra året.

IFK andas nytt hopp, Göteborg andas nytt hopp. Jag kan inte se det lyfta hela vägen till topp åtta, men Degerfors får i alla fall leta efter andra lag att ha bakom sig nu.

Degerfors måste framför allt leta efter spillrorna av sin tidigare defensiva stadga och efter skadade nyckelspelare – och helst återfinna mycket av detta innan Norrköping hemma på måndag.

Det gick att lappa, laga och chocka en gång men verkligen inte två.

0–6 mot ett IFK Göteborg utan särskilt mycket teknisk kvalité visade upp en sårbarhet och bräcklighet som luktar ny akut bottenstrid snarare än ett lyft uppåt jämfört med i fjol.

Gravius efter fansens stöd: ”Pinsamt och surt att ge dom en så dålig insats”Adam Carlén efter segern mot sitt gamla lag: ”Skönt att få islossning”Degerforsmålvakten efter raset: ”Måste rannsaka oss själva”Degerfors IF utspelat och förnedrat av IFK Göteborg

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerfors IFDegerfors IF HerrFotbollIFK Göteborg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.