Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkt förnekar grovt vapenbrott i förhör

Publicerad:
Flera skott avlossades mot en lägenhet på Skogsrundan i Karlskoga.
Flera skott avlossades mot en lägenhet på Skogsrundan i Karlskoga. Foto: Anders Persson

Personen som tidigare i veckan anhölls misstänkt för grovt vapenbrott förhördes under tisdagen.

Enligt advokaten i målet nekar den misstänkte till brott, men är fortfarande frihetsberövad.

Jan Carlsson, utredningschef vid polisen i Karlskoga, förklarar att de strävar efter att hitta en lämplig lösning i stället häktning, när det gäller minderåriga.

– Sådana unga personer ska ju helst inte sitta i ett ”vanligt” häkte, säger han.

Enligt polisen går det inte att utesluta möjligheten att personen som nu sitter anhållen misstänkt för grovt vapenbrott har koppling till skottlossningen på Skogsrundan.

– Nu ska vi sammanställa material och utifrån sammanställningen ska vi se om några personer ska förhöras igen eller om vi behöver höra fler personer, säger Jan Carlsson.

Läs också:

Minderårig släppt på fri fot – fortfarande misstänkt för grovt brottSkjutning mot lägenhet – område avspärrat: ”Fönster är träffade”Minderårig anhållen för grovt vapenbrott – kan höra ihop med helgens skjutningDagen efter skottlossningen på Skogsrundan: ”Det är otäckt och man är rädd”
Fakta

Häktning av minderårig

En person som är straffmyndig men under 18 år kan enligt lagen bli häktad, men enligt barnkonventionen och svensk lag måste det finns ”synnerliga skäl” – till exempel att brottet anses vara mycket allvarligt – och sker därför bara i undantagsfall.

Åklagarmyndigheten skriver:

”Det kan vara helt nödvändigt att den unga personen inte kan försvåra brottsutredningen genom att undanröja bevis eller påverka brottsoffer och vittnen, som ofta också är unga. Det är dock viktigt att häktningstiden för unga hålls så kort som möjligt och att den unga personen i så stor utsträckning som möjligt tillåts träffa sin familj och ha dagligt umgänge med andra människor”.

Källa: Åklagarmyndigheten

Avslutade häktningar av personer under 20 år
ÅrÅlder 15-17 årÅlder 18-20 år
20181621019
20191981160
20201391178
20211601047
2022194978
Källa: Åklagarmyndigheten

Fotnot: Att antalet varierar från år till år beror bland annat på variationer i den faktiska brottsligheten.

Artikeltaggar

ÅklagarmyndighetenBrottBrott, lag och rättFörhörHäktningarJan CarlssonKarlskogaSkogsrundanVapenbrott

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.