Tusen skolor ska granskas

Publicerad:
Många skolhot och attentat har uppmärksammats senaste åren. Arkivbild. Foto: Drago Prulovic/TT

Många skolor vittnar om hot och våld. Nu ska Arbetsmiljöverket i en omfattande undersökning granska cirka tusen skolor runt om i landet kring dess förebyggande arbete för att stoppa hot och våld mot personalen.

Antalet anmälningar om hot och våld i skolans värld har fördubblats mellan 2012 och 2022, från 400 till 850. Oftast rör det sig om elevers påhopp av lärare.

"Vår statistik visar att antalet anmälningar av hot och våld i skolan har ökat kraftigt. Bland dessa är anmälningar om fysiskt våld vanliga. Anmälningarna visar också att det är allt grövre våld där skolpersonal får utstå bland annat slag, sparkar, skallning, strypning och rivning", skriver Arbetsmiljöverket.

Inspektionerna startar i maj och ska hålla på fram till nästa sommar.

Artikeltaggar

AnmälningarArbetsmiljöverketBrott, lag och rättInspektionerSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare