Hoppa till huvudinnehållet

Minderårig släppt på fri fot – fortfarande misstänkt för grovt brott

Publicerad:
Polisen i Karlskoga fortsätter utredningen kring skottlossningen på Skogsrundan och en person som är misstänkt för grovt vapenbrott.
Polisen i Karlskoga fortsätter utredningen kring skottlossningen på Skogsrundan och en person som är misstänkt för grovt vapenbrott. Foto: Ylva Westerlund

Personen som varit anhållen misstänkt för grovt vapenbrott i Karlskoga släpptes på fri fot under torsdagen, men är fortfarande misstänkt för brott.

Åklagaren valde på torsdagen att släppa den misstänkte personen, som nekar till brott, på fri fot.

– Vi har bedömt att vi kommit så pass långt med utredningen att det inte finns tillräckligt starka skäl för att han ska vara fortsatt frihetsberövad, säger åklagaren Henrik Nyberg.

Han förklarar att personens unga ålder är viktig i bedömningen.

– Jag kan inte se att personen kommer att frihetsberövas igen under utredningstiden.

Men brottet är ju ganska allvarligt?

– Om vi bara kollar på rubriceringen grovt vapenbrott så är det ett allvarligt brott med högt straffvärde, men vi måste beakta åldern i sammanhanget och om det är proportionerligt att personen ska vara frihetsberövad.

Henrik Nyberg betonar att brottsmisstanken kvarstår.

– Anhållandet hävdes inte för att misstanken blev svagare.

Han fortsätter:

– Vi får fortsätta utredningen och så får vi se vad den kommer visa. Sedan får man göra en bedömning om det ska väckas åtal, säger Henrik Nyberg.

Den misstänkte personen greps, som tidningen rapporterat tidigare i veckan, kort efter en skottlossning på Skogsrundan i Karlskoga.

Jan Carlsson, utredningschef vid polisen i Karlskoga.
Jan Carlsson, utredningschef vid polisen i Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Jan Carlsson, utredningschef vid polisen i Karlskoga, har tidigare berättat att polisen ”arbetar med hypotesen att gripandet och skjutningen kan höra ihop”.

Det finns i nuläget inga bekräftade uppgifter om att personen som suttit anhållen är samma person som ligger bakom skottlossningen, men polisen jobbar fortsatt med utredningen genom att hålla förhör och ”andra utredningsåtgärder”.

– Det finns ingen mer gripen i nuläget, säger Jan Carlsson till Karlskoga Tidning-Kuriren på fredagen.

Läs också:

Misstänkt förnekar grovt vapenbrott i förhörDagen efter skottlossningen på Skogsrundan: ”Det är otäckt och man är rädd”Minderårig anhållen för grovt vapenbrott – kan höra ihop med helgens skjutningSkjutning mot lägenhet – område avspärrat: ”Fönster är träffade”

Artikeltaggar

ÅklagareBrottBrott, lag och rättFörhörJan CarlssonKarlskogaSkogsrundanSkottlossningVapenbrott

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.