Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Alla som fått bakläxa efter tillsyn i Degerfors

Publicerad:
På Svartå skola i Degerfors kommun finns fuktskador på flera fönster, bland annat fönster till ett rum där livsmedel hanteras.
På Svartå skola i Degerfors kommun finns fuktskador på flera fönster, bland annat fönster till ett rum där livsmedel hanteras. Foto: Degerfors kommun

Degerfors kommun har genomfört drygt 30 livsmedelskontroller under perioden 1 januari 2022 till 31 mars 2023 – här är en sammanställning av resultatet.

De flesta kontroller genomfördes utan anmärkning eller avvikelser. Det har även genomförts flera uppföljande kontroller efter tidigare anmärkningar.

Resultatet av respektive kontroll gäller bara det som kontrollerades vid det särskilda tillfället, om det inte har skett en bedömning av hela verksamheten.

Här följer resultatet av de kontroller som resulterade i avvikelser eller övriga kommentarer om eventuella avvikelser eller förändringar inom en snar framtid.

Avvikelser

Svartå skola

Den 13 mars 2023 genomfördes en ordinarie och oanmäld kontroll.

Inspektören noterade att underhållet av fönster i byggnaden var eftersatt. Många fönster var fuktskadade, till exempel i lokaler där livsmedel förvaras och hanteras. Miljöförvaltningen bedömer att ytorna är svåra att göra rena, vilket ökar risken för kontaminering och därför bör det åtgärdas snarast.

Inspektören skriver i kontrollrapporten att skolan bör redovisa en åtgärdsplan för underhållet av lokalerna, för att säkerställa att alla ytor i lokaler där livsmedel hanteras är lätt att göra rena. Förutom fuktskadade fönster förekommer även sprickor i byggnaden.

Vid kontrollen var en frys trasig, en personal uppgav då att reparation var beställd.

Verksamheten i köket har förändrats, vilket gör att viss utrustning inte används. En del av utrustningen var trasig i samband med kontrollen. I protokollet noterades bland annat en blandare som enligt personal läcker olja och den bär därför tas bort ur lokalen.

Strömtorps skola

Vid en ordinarie och oanmäld kontroll den 21 december 2022 upptäcktes avvikelser vad gäller hygien.

I kontrollrapporten framgår att ytor där livsmedel hanteras var inte i gott skick och att underhållet var eftersatt. Miljöförvaltningen bedömer även att ytorna är svåra att göra rena.

Det gäller köksinredning med fuktskador och som har börjat flagna. Enligt protokollet är köksinredningen ”tydligen ej lämplig för den verksamhet som bedrivs i lokalen” och den bör därför bytas ut mot ett material som är lätt att göra rent och tål de rengöringsmetoder som används.

Restaurang Hui Bin

I samband med en ordinarie och oanmäld kontroll den 16 december 2022 konstaterade inspektören brister i rutiner för nedkylning av livsmedel. I protokollet framgår att ”rutin för nedkylning samt system för övervakning av nedkylning saknas”.

Avvikelsen kommer att följas upp vid en ordinarie kontroll.

Under en kontroll på Letälvsgården i december upptäcktes flera avvikelser – rost, skador på väggar och fel golvlutning i köket. Arkivbild.
Under en kontroll på Letälvsgården i december upptäcktes flera avvikelser – rost, skador på väggar och fel golvlutning i köket. Arkivbild. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Letälvsgården

Den 15 december 2022 genomfördes en ordinarie och oanmäld kontroll.

Inspektören noterade följande avvikelser:

Ytskiktet på väggarna har körskador på väggar, det fanns rost i korridor samt rost och en mindre fuktskada i renseriet. Det konstaterades också att golvet i köket har fel lutning, vilket leder till att vattnet inte rinner mot golvbrunnen utan samlas under utrustningen.

Ytterdörren till en fruktkyl sluter inte tätt och det gäller även en dörr till godsmottagningen. En trasig dörrkarm på ytterdörren vid utlastningsporten ökar risken att skadedjur kommer in i lokalen.

Avvikelserna kommer att följas upp vid en ordinarie kontroll.

Degerfors livs

Den 1 december 2022 genomfördes en ordinarie och oanmäld kontroll.

Personalen kunde inte lämna information om livsmedel de säljer i lösvikt. Det handlar till exempel om uppgifter som ingredienser, mängd, hållbarhet och importör.

Avvikelsen kommer att följas upp vid en ordinarie kontroll.

Degerfors IF

Den 26 juni 2022, genomfördes en ordinarie och oanmäld kontroll på Stora Valla i samband med en fotbollsmatch. Inspektören upptäckte flera avvikelser.

Potatissallad och korv förvarades i cirka 30 plusgrader. Enligt personalen saknades ett kylskåp i livsmedelstältet. I korvkioskerna förvarades kylkonserver med korv, som ska förvaras i högst 8 plusgrader, i rumstemperatur. Kylskåpen som fanns i kioskerna användes till förvaring av öl och annan dryck.

Personalen i kiosken uppgav att de fått informationen att korven inte fick förvaras i kylarna i kiosken eftersom de skulle användas för dricka och öl.

I samband med inspektionen kunde personalen inte visa att de hade en fungerande termometer för att kontrollera temperaturen. Enligt personalen hade de bett om en termometer, men inte fått någon.

I december 2022 genomfördes en uppföljande och oanmäld kontroll, utan avvikelser. Degerfors IF kunde visa att de infört tydligare rutiner och utbildat personalen.

Café Berget

Den 5 januari 2022 genomfördes en ordinarie och oanmäld kontroll. Inspektören skriver i rapporten att det var svårt att rengöra ytor och att lokalen inte var anpassad för verksamheten. Det fanns hyllor tillverkade av obehandlade spånskivor, som skulle bytas ut i samband med en kommande renovering enligt personalen.

Lokalerna renoverades under vintern och våren 2022 och fick därefter godkänt vid en ny kontroll den 14 december 2022. Då hade bakrummet och diskutrymmet fått ny utrustning och ny utformning.

Den 1 februari 2023 kontrollerades Café Berget igen och bedömdes ”ha förutsättningar för den planerade verksamheten”. I kontrollrapporten noterades däremot att en genomgång av lokalen bör göras för att bland annat säkra dörrar och fönster mot skadedjur och se över hur avloppsrören dragits.

Kontroller utan avvikelser, men iakttagelser som i framtiden kan komma att bedömas som avvikelser:

Åtorps skola

När kommunen genomförde en kontroll på Åtorps skola den 23 mars 2023 pågick reparation av diskmaskin och kranar i diskutrymme. Inspektören flaggade då för en gipsvägg som inte skulle hålla för blandare och slang för grovdisk som var monterade i väggen och påpekade att den borde förstärkas.

Det fanns även körskador från vagnar på väggarna, som behöver hanteras enligt rutiner för underhåll.

Personalen påpekade att rengöring av golvbrunnen i köket borde läggas till och ingå i städrutinen för att den annars glöms bort.

Villa Lungsbo

Vid en kontroll den 14 februari 2022 tinades lax upp i rumstemperatur.

I kontrollrapporten skriver inspektören att ”upptining av känsliga livsmedel bör ske i en temperatur som ej som den upptinade varan sedan ska förvaras (...) Skulle denna hantering kvarstå vid nästa kontroll kommer den att ses som en avvikelse”.

Viking Grill

Vid en kontroll den 19 december 2022 upptäckte inspektören att heltäckningsmattan inte var fackmannamässigt lagd och att den var lös på vissa ställen.

Det var åtgärdat vid en ny kontroll den 20 januari 2023.

Folkets hus i Svartå

Vid kontroll den 14 mars 2023 konstaterade inspektören att Folkets hus förändrat verksamheten och lokalen måste bli anpassad därefter.

Adams falafel

I samband med en kontroll den 6 december 2022 noterade inspektören i kontrollrapporten att det förutom en foodtruck även kommer att finnas ett avskilt rum i en bostad som ska användas som lager och för beredning av livsmedel.

Rummet är enligt uppgift avskilt från resten av bostaden och ska inte användas som bostad.

Direkten

I kontrollrapporten från kontrollen den 2 februari 2023, som var ett föranmält besök eftersom verksamheten nyligen registrerades, framkommer att företaget vill göra en ”väsentlig ändring”.

Direkten vill kunna förbereda och sälja smörgåsar samt korv med bröd från rullgrill.

Miljöförvaltningen gjorde bedömningen att förändringen är möjlig, förutsatt att beredningsrummet används för att göra smörgåsar med befintlig kyl och frys för att lagra och förvara livsmedel, samt att rummet inte kommer att användas som personalrum.

Vid tillfället för kontrollen saknade lokalen städutrymme, men enligt ägaren skulle detta skapas i källaren, vilket kommer att följas upp vid nästa ordinarie kontroll.

Parkskolan

En ordinarie och oanmäld kontroll genomfördes den 21 december 2022 utan avvikelser.

Tidigare problem med ytmögel i ett kylrum kontrollerades och inspektören konstaterade att kylrummen fått nytt kakel och att väggarna i korridoren utanför kylrummen var lagade. Ytskikten behöver fortsatt kontrolleras för att säkerställa att ytan är lätt att rengöra.

Läs också:

Inspektören: ”Inte lätt att starta restaurang utan jag ser det”
Fakta

Livsmedelskontroller

Livsmedelsverket har tagit fram en nationell kontrollplan för vad inspektörerna ska titta på och som de vill att alla kommuner i Sverige ska följa. Varje kommun får sedan göra en riskbedömning av samtliga verksamheter utifrån Livsmedelsverkets plan.

I samband med en kontroll noterar inspektören så kallade avvikelser. En avvikelse innebär att verksamheten på något sätt avviker från och bryter mot lagen. Avvikelser följs upp vid nästa ordinarie kontroll och verksamheten får även möjlighet att tycka till om resultatet i kontrollrapporten.

Från den 1 januari 2024 gäller nya regler för debitering av livsmedelskontroller. Framöver kommer verksamheterna att debiteras i efterhand, i stället för i förväg som är standard i dag.

Om det sedan uppstår avvikelser och kontrollbesök utöver de planerade får verksamheten betala extra i efterhand.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IFDegerfors kommunLetälvsgårdenLivsmedelMat och dryckRestaurangerSamhälleSkadedjurSkola och utbildningSkolorStrömtorpSvartå

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.