Hoppa till huvudinnehållet

Kända ansikten har sökt jobbet som kommundirektör – står mellan dessa

Publicerad:
Björn Johansson, som idag är tf kommundirektör i Degerfors kommun har förstås sökt om att få tjänsten permanent.
Björn Johansson, som idag är tf kommundirektör i Degerfors kommun har förstås sökt om att få tjänsten permanent. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Kommande vecka hålls de avgörande intervjuerna med de som nu är kvar i urvalet av kandidater till kommundirektörstjänsten i Degerfors. Nu kan vi avslöja vilka de är och även berätta om andra kända namn som sökt jobbet.

Tidningen har begärt ut samtliga ansökningar som bemanningsföretaget kommunen anlitat har fått in till den utlysta tjänsten som kommundirektör. Enligt kommunens HR-chef var det 46 som visade intresse för tjänsten, men 44 skickade in sina ansökningshandlingar.

Sökande till tjänsten kommer från olika håll i landet, från norr till söder. Bland dessa finns en del namn som inte är helt okända i Degerfors och kommunens omnejd, exempelvis Storfors tidigare kommunalråd Hans Jildesten (S), som i grunden är ingenjör och idag läser statskunskap vid Örebro universitet.

Där finns även andra tidigare kommunalråd, från kommuner på andra ställen i landet.

Jonas Eriksson, känd från Miljöpartiet, har sökt tjänsten. Här syns han vid ett besök han gjorde på Degerfors Järnverk för ett antal år sedan, då han var vice ordförande i näringsutskottet.
Jonas Eriksson, känd från Miljöpartiet, har sökt tjänsten. Här syns han vid ett besök han gjorde på Degerfors Järnverk för ett antal år sedan, då han var vice ordförande i näringsutskottet. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Magnus Ahlberg är ett annat känt ansikte bland de sökande. Han är idag chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Karlskoga och har även varit förvaltningschef för skolförvaltningen i samma kommun och dessförinnan rektor, biträdande rektor och lärare vid olika skolor i Karlskoga, för att nämna något.

Hans Boskär som tidigare bland annat varit kommunchef i Lekeberg, vd för Hallsbergs bostadsstiftelse, kommunstrateg i Hallsberg med mera, finns också med bland de sökande.

Marina Stendahl, idag Apotekschef i Karlskoga och Degerfors, finns också bland kandidaterna, liksom Johan Ljung som är områdeschef för trafik och samhällsplanering i Region Örebro län tillika vd för Länstrafiken Örebro AB. Ljung har också förflutet som mark- och exploateringschef samt plan- och exploateringschef i Karlskoga kommun, där han var med och utvecklade Storängens handelsområde.

Magnus Ahlberg chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Karlskoga är en av de sökande.
Magnus Ahlberg chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Karlskoga är en av de sökande. Foto: Julia Olsson

Jonas Eriksson, tidigare riksdagsledamot samt gruppledare för Miljöpartiets riksdagsgrupp och ordförande för Miljöpartiet de gröna i Örebro län, har sökt tjänsten.

Det har även Katarina Ikonen, som är uppväxt i Degerfors och under några år ägde Märtas konditori och idag är samhällsutvecklings- och näringslivschef i Gullspångs kommun.

Kristinehamnsbon Lars Ahlqvist, med förflutet som informationschef i bland annat Kristinehamns kommun och som pressansvarig och dessutom författare av en roman, har också sökt tjänsten.

Tidigare kommunalrådet Hans Jildesten (S), som här vid tidigare tillfälle inviger ett särskilt boende i Storfors, har också sökt tjänsten som kommundirektör i Degerfors.
Tidigare kommunalrådet Hans Jildesten (S), som här vid tidigare tillfälle inviger ett särskilt boende i Storfors, har också sökt tjänsten som kommundirektör i Degerfors. Foto: Göran Persson

Där finns också personer som är utflyttade, men som söker sig tillbaka, bland dem Rikard Hägerfors, med jobb inom såväl Outokumpu som Bergslagens räddningstjänst och Transcom bakom sig.

Olika erfarenheter

Bland de sökande finner man också personer med arbetslivserfarenhet från bland annat musik-, film- och tv- samt reklamfilmsbranschen, skolforskningsinstitutet, SKR, justitiedepartementet, finansdepartementet, riksrevisionen, marknadsföring inom dryckesbranschen, olika regioner och länsstyrelser, integrationsprojekt med mera.

Katarina Ikonen hör till dem som sökt tjänsten, hon ägde en period Märtas konditori.
Katarina Ikonen hör till dem som sökt tjänsten, hon ägde en period Märtas konditori. Foto: Maja Olsson

Där finns även personer som varit bordtennisproffs och tränare, universitetsadjunkter, officerare i Försvarsmakten, näringslivschef och förvaltningschefer, politiskt engagerade och personer med olika förtroendeuppdrag i diverse styrelser, butikschefer och handelsområdesansvariga samt de som drivit egna företag och har förflutet från diverse arbeten och uppdrag i andra länder.

Mellan två

Nu kan vi också berätta mellan vilka två kandidater valet står. Enligt kommunens HR-chef, Lina Rydén, har två personer med samma efternamn plockats ut.

Den ena är i kommunen redan känd, nämligen tillförordnade kommundirektören Björn Johansson. Han är dessutom sedan september 2021 säkerhetschef och säkerhetsskyddschef i kommunen. Han har förflutet som hamnkapten i Karlstad, enhetschef för driftavdelningen i Karlstad samt som polis.

Den andre kandidaten är Ulf Johansson som sedan 2017 arbetar som tillväxtdirektör i Karlstads kommun och tidigare jobbat bland annat som näringslivsdirektör i Karlstad kommun, utvecklingschef och näringslivssekreterare samt EU-samordnare i Haninge kommun.

Snart hålls avgörande intervjuer med de två.

46 sökte tjänsten som kommundirektör – nu står det mellan tvåBesvärlig personalomsättning planar ut — beslutsrätt om chefstjänster flyttas

Artikeltaggar

ArbeteBjörn JohanssonDegerforsDegerfors kommun (org)FörsvarsmaktenHans JildestenKarlskogaKarlstadKatarina IkonenKommunstyrelsenLänstrafiken ÖrebroMagnus AhlbergMiljöpartietÖrebro universitetStyrelser

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.