Familje: Matsedel, bokfrukost, möten, valborgsfirande och korppromenad

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Matsedel Seniorboende vecka 19

Solbringen och Bergmästaren

Mån: Stekt falukorv stuvad vitkål potatis.

Tis: Kokt torsk äggsås potatis grönsaker.

Ons: Pytt i panna stekt ägg grönsaker rödbetor.

Tor: Pannbiff stekt lök sås potatis grönsaker.

Fre: Schweizerschnitzel sås potatis grönsaker.

Lör: Fisk i hummersås potatis grönsaker. Chokladbiskvi.

Sön: Dillkött sås potatis morötter.

Före detta BIK-målvakt besöker Rävåskyrkan

Foto: Privat

Lördagen den 6 maj bjuder man in till Bokfrukost i Rävåskyrkan. Gäst är Kenneth Holmstedt från Västerås som kommer att berätta utifrån sin bok "Min Camino". Han har gått den klassiska pilgrimsvandringen "El Camino". Han bodde i Karlskoga 1970-86 och var målvakt i BIK. Med avstamp i en tidig karriär som hockeymålvakt på elitnivå och med över 40 års erfarenhet som chef inom det kommunala lyfter han blicken och funderar framåt: Vad har jag lärt mig genom åren? Vem är jag och hur vill jag leva?

En frukostbuffé serveras och man har även möjlighet att köpa växter och lotter.

73 svarade på Korpens frågor

I samarbete med Vänsterpartiet arrangerade Korpen i Degerfors sin tipspromenad den 30 april.

Vinnare vuxna: Pär Hopman, Ulrica Nilsson och Jan Bengtsson. Vinnare barn: Natalie Bojang, Gustav Bengtsson och Josefin Magnusson.

Rätt rad vuxen: 22X 2X1 2XX 211. Rätt rad barn: 21X 12X 12X X1X.

Skiljeuppgiften bestod denna vecka av att gissa rätt antal sockerbitar. Rätt svar var 45 stycken och det gissade Stellan Melander på och vinner två Sverigelotter. Vinsterna kan hämtas på Korpens kansli.

Nedan presenteras frågorna och de rätta svaren.

Vuxenfrågorna: 1) Från vilken stad kommer den berömda parafymen №4711? 2. Köln, 2) Vad heter skeppet som det sjungs om i "Flicka från Backafall"? 2. Briggen Tre Bröder, 3) Hur länge har man varit gift när man firar pärlbröllop? X. 30 år, 4) Vilken melodi spelar klockspelet i Stockholms stadshus varje dag klockan tolv? 2. Sankt Örjanslåten, 5) Vad heter nattens gudinna i den grekiska mytologin? X. Nyx, 6) I vilken Italiensk stad finns operahuset La Scala? 1. Milano, 7) I vilken stat är Vaduz huvudstad? 2. Lichtenstein, 8) Var gick finalen i Eurovision Song Contest 1974 när ABBA vann med Waterloo? X. Brighton, 9) Hur långt från målet ligger straffkastlinjen i handboll? X. 7,0 m, 10) Vad kallas den lilla träbit som sitter i munstycket på t.ex. en saxofon och där alstrar ljudet? 2. Rörblad, 11) Var ligger Kap Farvel? 1. Grönlands sydligaste punk, 12) Vad kallas en dirigents nothäfte? 1. Partitur.

Barnfrågorna: 1) Här leker Alfons Åberg med sin bästa kompis. Vad heter han? 2. Viktor, 2) Vad heter detta stränginstrument som står på golvet när man spelar? 1. Harpa, 3) Vad heter indianen Snubbelfots hövding? X. Rödöga, 4) Du har säkert hört visan som börjar "Nu ska jag berätta om en liten mask, om en liten mask som hette …" - ja vad hette masken? 1. Max, 5) Vilken är katten Gustavs favoritmat? 2. Lasagne, 6) Vad heter den form av föreställning där man sjunger hela berättelsen? X. Opera, 7) Hur många strängar har en vanlig gitarr? 1. 6 strängar, 8) Vad hade Bröderna Herreys på fötterna när de vann finalen i Melodifestivalen 1984 med låten "Diggi-loo Diggi-ley"? 2. Guldfärgade skor, 9) Vad är en riktig grönländsk kajak klädd med? X. Sälskinn, 10) Vad heter det instrument med flera hopkopplade pipor som spelas bland sydamerikas indianer? X. Panflöjt, 11) Vad heter kanalen som går tvärs över Sverige? 1. Göta Kanal, 12) Vad kallas den sista repetitionen av en teaterföreställning? X. Generalrepetition.

Möte med underhållning hos SKPF

SKPF, avdelning 17’s ordförande Karl-Erik Karlsson och vice ordförande Barbro Göthlin i samspråk med underhållaren Gary Pearsson.
SKPF, avdelning 17’s ordförande Karl-Erik Karlsson och vice ordförande Barbro Göthlin i samspråk med underhållaren Gary Pearsson. Foto: Privat

70 medlemmar fanns på plats när SKPF avdelning 17 i Karlskoga hade medlemsmöte i Källarn i Folkets hus. För underhållningen svarade Gary Pearsson och han bjöd på Elvis Presleylåtar. Ordförande Karl-Erik Karlsson informerade om ett kommande möte med KPR dit man kan lämna in sina frågor. När Villa Strå är klart kommet Torpdalen att flytta dit och Torpdalen byggs om till servicelägenheter. Frågan om Bergmästarens vara eller icke vara kommer att tas upp på mötet. Reseledare Kerstin Karlsson informerade om årets resor som är buss mot Nora 11 maj, Räkbåten 14 juni. Gotland 27 juni, Ut i det blå 10 augusti och Änglagård den 15 november. Mötet avslutades med fika och lotteridragning.

Möte med PRO Södra

På PRO Södras senaste möte på Skogsrundan i Karlskoga informerade ordföranden om den kommande sillsexan där föreningens jubilarer ska uppmärksammas. Under våren kommer föreningen att delta i vårmarknaden den 6 maj och föreningsdagen den 13 maj. Dessutom informerades om att PRO regionalt anordnar aktiviteten ”PRO i parken” på Sannahed i Kumla 10 juni där PROs förbundsordförande Åsa Lindestam medverkar. Ordföranden informerade även om fredagspromenaden.

I samband med kaffe och lotteriförsäljning blev det frågesport med kluriga frågor.

Uppskattat valborgsfirande på vård- och omsorgsboenden

Publiken på Torpdalen lyssnar på Karlskoga sångargille.
Publiken på Torpdalen lyssnar på Karlskoga sångargille. Foto: Privat

Torpdalen, Skranta och Björkliden förfirade in våren med Karlskoga sångargille fredagen den 28 april. Lötängen och Saxlyckan fick njuta av sång, gemenskap och sol då det blev bra väder söndagen den 30 april.

Det blev en turné med sammanlagt cirka 230 deltagare i publiken från samtliga Vård- och omsorgsboende, VOBO, i Karlskoga.

– Det var regnigt men vi hade mycket solsken och sång inne i aktivitetssalarna. Som tradition bjöds det på sånger som till exempel Vintern rasat ut och Sköna maj välkommen, berättar Nina Bäckman, aktivitetssamordnare i Karlskoga kommun, och fortsätter:

– På samtliga ställen har kören också lett publiken med att hurra fyra gånger för att våren är kommen. Marco Debrareu, en körmedlem, höll ett kort tal.

På samtliga vård- och omsorgsboende har traditionen blivit hyllad och mycket uppskattad av både hyresgäster och anhöriga.

– Många kom fram och tackade både mig och kören efteråt. En hyresgäst höll tal för kören och tackade dem med glädjetårar i ögonen för att de kommit för att sjunga och göra honom och hans grannar så lyckliga. På Björkliden ville hyresgästerna sitta längst fram för att körherrarna var så stiliga och sjöng så bra.

Vid Lötängen och Saxlyckan passade man på att gå ut i solen och känna på traditionen att vara ute tillsammans och vid Skranta kom hela 75 personer för att hylla kören och sjunga med.

– En av körmedlemmarna sade efteråt att när man möter någons ögon och glada leende och när de sjunger med, betyder det allt just då och detsamma känner jag, säger Nina Bäckman.

Det är ABF Karlskoga Örebro Län som tillsammans med VOBO har gjort denna tradition möjlig tack vare kulturarrangemangsstöd  för körens arvode.

Kulturrundan med sång och musik

Christina och Christer Folkesson stod för underhållningen.
Christina och Christer Folkesson stod för underhållningen. Foto: Jan Sjögren

Den 26 april var det dags för Kulturrundan på Solbringen i Karlskoga. Gäster var Christer och Christina Folkesson. De bjöd på en eftermiddag med sång, musik och lite musikquiz, något som flera i publiken framfört önskemål om under våren. Vid ett bord satt en dam, Svea som fyller 95 år i dagarna. Hon hyllades med ett fyrfaldigt leve från publiken. Eftermiddagen avslutades med kaffe och kaka.

Ehnvik underhöll på SPFs månadsmöte

Foto: Jan Sjögren

Den 2 maj var det dags för månadsmöte med SPF. Gäst var Jorma Ehnvik och underhållningen startade med ett vårpotpurri som följdes av låtar från Tomas Ledin och avslutades med en del countrylåtar. Sedan blev det kaffe och kaka till mötesdeltagarna.

Artikeltaggar

BergmästarenDegerforsFamiljKarlskogaKorpenKulturrundanPRORävåskyrkanSKPFSolbringenSPF SeniorernaVobo

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare