Hoppa till huvudinnehållet

Inspektören: ”Inte lätt att starta restaurang utan att jag ser det”

Publicerad:
Johan Nilsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, är anställd av kommunstyrelsen men rapporterar till bygg- och miljönämnden.
Johan Nilsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, är anställd av kommunstyrelsen men rapporterar till bygg- och miljönämnden. Foto: Ylva Westerlund

Bristande hygien, slarv med städningen och utebliven information om allergener. Det finns många avvikelser som kan upptäckas vid en livsmedelskontroll.

– Det kan bli ett föreläggande, förbud eller att vi måste stänga verksamheten, men då ska det vara akut, säger Johan Nilsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Degerfors kommun.

Johan Nilsson har jobbat med livsmedelskontroller i drygt 30 år. Han menar att de flesta verksamheter som hanterar livsmedel sköter hygienen, men att det skiftar och att det inte brukar vara samma verksamhet som får avvikelser varje gång.

– Jag tycker att vi har bra livsmedelsföretag, säger han och syftar på Degerfors kommun.

Det går åt mycket tid till att planera och genomföra inspektioner och riskbedömningar. Efter en riskbedömning får alla verksamheter i kommunen så kallade riskpoäng, som avgör hur många timmar kommunens inspektörer ska lägga på varje ställe.

– Om man hanterar kött bedöms det till exempel som en högriskverksamhet och om man säljer förpackat livsmedel är det en lågriskverksamhet, förklarar Johan Nilsson.

Känsliga grupper

Kommunen tittar också på hur stora proportioner det blir om problem uppstår i verksamheten. Det beror till exempel på hur många portioner en verksamhet hanterar dagligen och hur många personer som blir serverade.

– Vi riktar oss också mot känsliga grupper, som barn och allergiker.

Johan Nilsson lägger många timmar på att planera sina besök hos verksamheter i Degerfors som hanterar livsmedel.
Johan Nilsson lägger många timmar på att planera sina besök hos verksamheter i Degerfors som hanterar livsmedel. Foto: Ylva Westerlund

Att jobba som livsmedelsinspektör i en liten kommun har en stor fördel, menar Johan Nilsson.

– Oftast har jag bra överblick. Det är inte lätt att starta en restaurang utan att jag ser det.

Även livsmedelsinspektörernas arbete granskas med jämna mellanrum.

– Att någon ska granska det jag gjort skapar stress och jag förstår att andra också känner stress.

Brukar du känna dig hotad i jobbet?

– Det ingår som inspektör att kunna ta folk, det är bra att ha social förmåga. Ibland kan det hända att någon höjer rösten, men oftast går det att prata med personen, säger Johan Nilson.

– Jag har rätt att komma in i lokalen och om de vägrar släppa in mig kan jag begära handräckning av polis, men det händer väldigt sällan.

Läs också:

LISTA: Alla som fått bakläxa efter tillsyn i Degerfors
Fakta

Livsmedelskontroll

Livsmedelsverket har tagit fram en nationell kontrollplan för vad inspektörerna ska titta på och som de vill att alla kommuner i Sverige ska följa. Varje kommun får sedan göra en riskbedömning av samtliga verksamheter utifrån Livsmedelsverkets plan.

I samband med en kontroll noterar inspektören så kallade avvikelser. En avvikelse innebär att verksamheten på något sätt avviker från och bryter mot lagen. Avvikelser följs upp vid nästa ordinarie kontroll och verksamheten får även möjlighet att tycka till om resultatet i kontrollrapporten.

Från den 1 januari 2024 gäller nya regler för debitering av livsmedelskontroller. Framöver kommer verksamheterna att debiteras i efterhand, i stället för i förväg som är standard i dag.

Om det sedan uppstår avvikelser och kontrollbesök utöver de planerade får verksamheten betala extra i efterhand.

Artikeltaggar

ÅtgärderDegerforsDegerfors kommunEUJohan NilssonLivsmedelLivsmedelsverketMatMat och dryckMatförgiftningStora Valla

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.