Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen bygger aktivitetspark: ”Förhoppningen är att vi ska öppna den redan i år”

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
Daniel Berg berättar om Karlskogas nya aktivitetspark.
Daniel Berg berättar om Karlskogas nya aktivitetspark. Foto: Helena Lundberg

Tidigare har det nämnts en lekpark vid nybyggnationerna i Aggerudsviken. Nu har det visat sig att lekparken snarare är en aktivitetspark där delvis två nyinköpta klätterstenar ska placeras.

– Det blir ingen traditionella lekparksutrustning utan mer jättehäftiga grejer. En aktivitetspark för hela familjen, säger Magnus Ahlberg, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Karlskoga.

Han berättar att aktivitetsutbudet bland annat kommer innehålla de klätterstenar som kommunen tidigare beslutat att köpa in.

2020 inkom ett Karlskogaförslag om inköp av klätterstenar. Dåvarande Kultur- och föreningsnämnden föreslog fullmäktige att bifalla förslaget och så gjordes.

I den nya parken vid Aggerudsviken kommer man bland annat erbjuda två klätterstenar som Karlskoga kommun köpt in förra året, men även många andra aktiviteter för hela familjen.
I den nya parken vid Aggerudsviken kommer man bland annat erbjuda två klätterstenar som Karlskoga kommun köpt in förra året, men även många andra aktiviteter för hela familjen. Foto: Helena Lundberg

Placeringen av stenarna föreslogs bli på Boforsudden i anslutning till parkourparken, skateparken och käpphästbanan. Och summan för inköpen av två stenar, en större och en mindre, fallskydd samt frakt och projekteringskostnader uppskattades då till 549 000 kronor.

Förtydligar benämningen

Två år senare, sommaren 2022 anlände de två stenarna till Karlskoga. Världsläget har inneburit vissa förändringar och att utöka med fler aktiviteter på Boforsudden är inte längre aktuellt.

– Vi ska inte utöka med lek på udden. Det är något vi kommit fram till ihop med industrin. De vill utvecklas inne på sitt område och det är full aktivitet i världsläget som råder, säger kommunens projektkoordinator Daniel Berg, och fortsätter:

– Och i det här fallet skulle det bli en ny lek och därför kommer vi inte placera dem där.

  • Daniel Berg, projektkoordinator på Karlskoga kommun, provklättrar den högre stenen som uppmäter drygt fyra meter.
    Daniel Berg, projektkoordinator på Karlskoga kommun, provklättrar den högre stenen som uppmäter drygt fyra meter. Foto: Helena Lundberg
  • Man siktar på att ha aktivitetsparken klar under 2023.
    Man siktar på att ha aktivitetsparken klar under 2023. Foto: Helena Lundberg
  • Under maj och juni kommer en hel del byggas upp på området vid Aggerudsviken.
    Under maj och juni kommer en hel del byggas upp på området vid Aggerudsviken. Foto: Helena Lundberg

I samband med att Aggerudsviken växt fram fattades beslutet att anlägga en aktivitetspark i det nya området. Parken har i vissa avseenden beskrivits som en lekpark vilket nu förtydligas.

– Benämningen är aktivitetspark. Säger man lekpark tror man att det bara är för små barn. Det är fel i det här fallet, fortsätter Berg.

Klar i år?

Markförberedelserna pågår för fullt och som tidigare nämnts har man sagt att parken ska vara klar 2024, men förhoppningen och tron är att det ska bli klart snabbare än så.

– Det kommer hända rätt så mycket under maj och juni. Däremot vågar jag inte säga exakt när den kommer stå klar, det beror helt på leveranstider. Men förhoppningen är att vi ska öppna den redan i år, säger Berg och fortsätter:

– I och med att redskap kommer sättas upp så vill vi naturligtvis få den klar. Det skulle kännas tråkigt att ställa utrustning där som sen inte kommer kunna nyttjas förrän nästa år.

Aktivitetsparken har tidigare benämnts som en lekpark, något som nu förtydligas.
Aktivitetsparken har tidigare benämnts som en lekpark, något som nu förtydligas. Foto: Helena Lundberg

Vad kommer det finnas i parken utöver klätterstenarna?

– Det vill jag inte avslöja nu, säger Berg och skrattar lite innan han fortsätter:

– Man kommer naturligtvis kunna se genom byggstaketet, men vi vill gärna hålla det lite som en överraskning och gå ut med nyheten senare.

Klätterstenarna lyftes på plats för några dagar sedan och nästa attraktion är att invänta inom de närmaste veckorna. Under byggtiden är området avspärrat.

Föreslår klippblock på Boforsudden

Artikeltaggar

BoforsuddenKarlskogaKarlskoga kommunKulturMagnus AhlbergParkerSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.